Kočka není pes a nesežere jen tak něco! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Kočka není pes a nesežere jen tak něco!

Kočka miluje čerstvé maso.
Kočka miluje čerstvé maso. (Foto: scom, ara)

Obliba koček v poslední době vzrůstá, nejsou už jen užiteční »myšilovové«, ale také společníci a domácí mazlíčkové. Chov koček má oproti chovu psů mnoho výhod, ale jednou věcí dokážou dohnat majitele k šílenství. Jsou totiž mlsné až hrůza.

Není to jen rozmar
Nežere vám kočka vybrané krmivo? Není to tím, že by byla rozmazlená, ale mohou za to jejich chuťové receptory a trávení, které je úplně jiné než psí. Kočky rozlišují různé odstíny hořké chuti, ale úplně jim chybí receptory sladké chuti. Mají problém s trávením sacharidů, naopak jim prospívá maso, ze kterého čerpají bílkoviny a tuky. 


Jsou ryzí masožravci
Kočičí zažívací trakt se liší od toho psího. Psi se mohou živit kromě živočišné stravy také potravou rostlinného původu, a dokonce na čas zvládnou být vegetariány. Kočky by takový jídelníček dlouho nepřežily. Patří totiž mezi úplné masožravce – hlavním zdrojem energie jsou pro ně živočišné bílkoviny a tuky, které si na rozdíl od sladkého dokážou vychutnat. Z tuků potřebují získat více esenciálních mastných kyselin než psi. „Ideálně by proto kočky měly mít v krmné dávce 80 – 90 % surovin živočišného původu, zatímco psi si vystačí s 50 – 70 %,“ doporučuje veterinář MVDr. Jan Herčík.


Nezapomeňte na vodu
Pravlast koček je v suchých oblastech, takže skoro nemají pocit žízně. Hlavní zdroj tekutin pro ně byla voda obsažená v těle kořisti, kterou ulovily. Pokud ovšem budete krmit svou kočku granulemi, nezapomeňte jí nalít do vedlejší misky dostatek vody, aby se mohla napít. Po suchých granulích totiž může mít koncentrovanější moč a být náchylná  na močové kameny.


Pozor na zubní kámen
Krmit kočku jen »kapsičkami a konzervami ale také není vhodné, na málo používaných zubech se snadno vytvoří zubní kámen. Lepší je kombinovat kvalitní granule s masovou konzervou či kapsičkou bez navýšeného obsahu vápníku. Díky tomu přijme kočka dostatek vody, bílkovin a ostatních živin.


Vykastrované tloustnou
Většina koček žere, jen když má opravdu hlad, a jen to, co jim chutná, nemají sklony k přejídání. Jiné je to u kastrovaných koček, které mají skon k tloustnutí. V takovém případě je potřeba pečlivě odměřovat dávky. Dá se koupit i speciální krmivo pro kastráty.


I zvířata jsou alergici
Pokud má vaše kočka zažívací problémy, pečlivě čtěte etiketu na obalech. Právě seznam surovin je pro výběr vhodného krmiva nejdůležitější. „Čím podrobnější a konkrétnější je popis jednotlivých složek, tím lépe. Superprémiová krmiva většinou přesně popisují obsah jednotlivých druhů masa. Taková informace je pro zákazníky důležitá proto, že kočka může na konkrétní složky potravy trpět alergií,“ říká Ondřej Pejčoch, produktový manager společnosti Mountfield. Pro alergiky se vyrábějí i hypoalergenní krmiva.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.