Chcete do předdůchodu? Jak to funguje! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Chcete do předdůchodu? Jak to funguje!

Naspořit minimálně 187 tisíc si ale musíte sami!
Naspořit minimálně 187 tisíc si ale musíte sami! (Foto: scom, ara)

Toužíte odejít do penze o pár let dřív, než máte nárok? Můžete! Tahle možnost se jmenuje předdůchod a na rozdíl od předčasného důchodu si ji financujete sami. Aha! vám prozradí, co všechno musíte splnit.

5 kroků k předdůchodu
1. Než si požádáte o předdůchod, musíte si spořit alespoň 5 let v tzv. třetím pilíři.

2. Spořili jste minimálně pět let? Tak si zkontrolujte, jestli máte penzijní připojištění nebo doplňkové penzijní spoření. Požádat o předdůchod si totiž můžou jen účastníci v doplňkovém penzijním spoření. Ale neděste se, doplňkové penzijní spoření se od »penzijka« liší jen termínem založení.

3. Pokud potřebujete přestoupit do doplňkového penzijního spoření, musíte o změnu požádat svou penzijní společnost. Přestup je sice zdarma, ale převod trvá zhruba dva měsíce. A dokud nepřestoupíte, o předdůchod požádat nemůžete.

4. Zákon určuje i to, kolik musíte mít naspořeno. Musí to být tak vysoká částka, abyste si z ní předdůchod mohli vyplácet minimálně po dobu dvou let. Měsíčně pak musíte pobírat alespoň třetinu průměrné mzdy, což je aktuálně částka 7 771 Kč. Pro minimální dvouletý předdůchod je tedy potřebná naspořená částka na úrovni 186 500 Kč.

5. Nemáte dost naspořeno? Peníze můžete doplatit i jednorázově. Podmínce pěti let šetření se ale vyhnout nemůžete.


Šetříte sami sobě
*Na rozdíl od starobního důchodu nevyplácí předdůchod stát, ale vyplácíte si ho sami sobě ze svého penzijního spoření. Tedy z peněz, které jste si naspořili.
*O předdůchod můžete požádat nejdříve pět let před nárokem na starobní důchod.
*Předdůchod je možné pobírat nejméně dva roky, nejdéle pět let.

*Jakmile začnete předdůchod čerpat, už si to nemůžete rozmyslet a čerpání přerušit.
*Během čerpání předdůchodu za vás stát platí zdravotní pojištění, sociální platit nemusíte.
*Pokud čerpáte předdůchod a k tomu pracujete, sociální a zdravotní si musíte platit jako každý normální zaměstnanec/OSVČ.


Pozor na druhý pilíř! Pro peníze musí na »finančák«
Řada lidí se chtěla na svůj důchod lépe zajistit pomocí 2. pilíře. Po jeho zrušení ale museli své penzijní společnosti do konce září sdělit, jak má s jejich penězi naložit. Někteří to však nestihli včas. Peníze 4500 účastníků proto skončily na finančních úřadech, kam je převedly penzijní společnosti. Lidé sice o své peníze nepřijdou, budou ale muset finanční úřad o ně požádat.
Víte, že...
...předdůchod v průměrné výši 9860 Kč zatím pobírá 1414 lidí?

Nejde o předčasný důchod
Předdůchod a předčasný důchod jsou dvě zcela rozdílné věci. Zatímco předdůchod si platíte ze svého a po dosažení důchodového věku vám začne stát normálně vyplácet starobní důchod, u předčasného důchodu je to jinak. To si vlastně předčerpáváte státní peníze, na které máte nárok v důchodovém věku – a proto pak bude starobní důchod od státu logicky nižší.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.