Jiří Matl (64): Nechá do sebe píchat žihadla! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Jiří Matl (64): Nechá do sebe píchat žihadla!

Tři žihadla denně si nechává bodnout Jiří Matl.
Tři žihadla denně si nechává bodnout Jiří Matl.  (Foto Aha! – Jakub Poláček)

Bolest! To je první, co si představíme, když nás bodne včela. Jiří Matl (64) z Dobřichovic si od nich nechává dávat žihadla dobrovolně, a to každý den už 10 let. Včelím jedem si léčí revma.

„Mám bolesti v koleni, takže se léčím žihadly. Píchnutí už nějak nevnímám, člověk si tak po třech letech zvykne,“ popsal včelař Matl. A předvedl, jak taková terapie probíhá. Pinzetou uchopil včelu, přiložil si ji ke kůži bolavého kolena, kde včela v sebeobraně zaútočila a bodla. „Pak pět minut čekám, protože žihadlo pumpuje a stříká mi jed do kolene. Potom ho vytáhnu a to je celý,“ ukazoval.

„Doporučuji dávat tak jedno bodnutí obden na místo, které člověka bolí. Postupem času pak třeba přidávat na tři až pět žihadel. Léčba trvá od 14 dnů do několika měsíců,“ řekl Jiří Matl.
Léčbu včelím jedem, takzvanou apiterapii, využívá deset let. „Dělám to pravidelně. Problém je v zimě, protože v průběhu roku se jed mění,“ dodal.
Obsahuje 40 látek
Léčivá síla včelího jedu se používá na revma (artritida), ústřel, záněty nervů a kožní problémy. Jed obsahuje asi 40 různých látek, z nichž jedna je melittin, sloučenina s protizánětlivým a antiartritickým účinkem.
Co je apiterapie?
Jde o léčbu člověka pomocí včel a včelích produktů. Nejen tedy jejich jedem, ale i medem, propolisem, mateří kašičkou, pylem, voskem.

Varování alergikum!
Nikdy by léčbu včelím jedem neměli používat alergici. Může se stát, že v dětství jste problém po bodnutí včely či vosy neměli a v dospělosti se objeví.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.