Lukášek (5): Kvůli leukémii nemá kamarády! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Lukášek (5): Kvůli leukémii nemá kamarády!

Lukášek přišel kvůli chemoterapii o vlasy. Jeho sestřička se ale snaží, aby na nemoc nemyslel.
Lukášek přišel kvůli chemoterapii o vlasy. Jeho sestřička se ale snaží, aby na nemoc nemyslel. (Foto pro Aha! – archiv rodiny)

Vašeho Lukáška čeká boj s leukémií. Podobnou zprávu, jakou slyšeli před dvěma lety rodiče dnes pětiletého chlapečka z Hulína, musí lékaři ročně oznámit rodinám 350 dětí. Deník Aha! v rámci Světového dne proti rakovině přináší příběh jedné z nich...

To, že Lukáška čeká boj s leukémií, oznámili lékaři rodině v říjnu 2014. „Začaly ho bolet nohy, nechtělo se mu chodit a začal být unavený. Náš poklidný rodinný život se obrátil vzhůru nohama. Musela jsem opustit zaměstnání a celé dny trávit s Lukáškem v nemocnici nebo v domácí péči. Manžel jezdil do zaměstnání a starost o starší osmiletou Nikolku přebrala z velké části babička,“ vzpomíná maminka  Jana.

Velké výdaje
Osm měsíců trvala intenzivní léčba, Lukáškovi klesla imunita na nulu a v rodině bylo potřeba nastolit přísné hygienické podmínky – zmizely koberce, záclony, živé květiny. Pořídit se naopak musela čistička vzduchu a sušička. „Od té doby, co Lukášek onemocněl, velmi často pereme. S tím se váže také výrazně vyšší spotřeba vody. Společně s nemocí se objevily i další výdaje, například na nízkobakteriální stravu, doplatky na léky, desinfekční přípravky, zdravotnický materiál nebo pohonné hmoty na cestu do nemocnice. S jejich úhradou nám naštěstí pomáhají příspěvky, které nám pravidelně zasílá nadace DOBRÝ ANDĚL,“ děkuje Jana.


Mezi děti se netěší
V létě loňského roku zahájil Lukášek takzvanou udržovací fázi léčby, kdy užívá chemoterapii každý den v lécích. „Od září by měl nastoupit do školy, ale bude mít odklad. Nejsme si zatím moc jisti, kdy se vrátí do školky a jak často do ní bude chodit, jeho imunita bude stále oslabená,“ říká maminka Jana a dodává: „Léčba přišla nečekaně, Lukášek si nestihl najít ani kamarády, navíc se během pobytu v nemocnici uzavřel více do sebe. Mezi děti se zatím moc netěší.“

Světový den proti rakovině
* Připadá na 4. února
* Ročně je v České republice diagnostikováno onkologické onemocnění u 350 dětí
* O finanční pomoc Dobrých andělů zažádá asi 240 z nich
* Nadace DOBRÝ ANDĚL pomáhá 702 rodinám s onkologicky nemocnými dětmi v celém Česku

Chcete se stát andělem?
Dobrým andělem se může stát každý. Stačí se zaregistrovat na www.dobryandel.cz a začít přispívat. Veškeré příspěvky dárců jsou rozděleny do posledního haléře rodinám, které získávají pravidelnou finanční podporu od dárců, Dobrých andělů, každý měsíc.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.