Listopad na zahrádce: Tohle všechno je třeba stihnout! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Listopad na zahrádce: Tohle všechno je třeba stihnout!

Spadané listí dusí trávník.
Spadané listí dusí trávník. (Profimedia.cz)

Rok se pomalu blíží ke konci a zima klepe na dveře. Zahrádky se pomalu ukládají ke spánku, bez vaší pomoci by se z něj některé kytičky na jaře nemusely probrat. Co všechno musíte ještě na své zahradě udělat, aby mohla v zimě spokojeně odpočívat?

Chraňte rostliny před mrazem

Méně mrazuvzdorné rostliny (většina středomořských plodin) přikryjte speciálním rounem nebo pytlovinou. Čerstvě zasazené rostliny přikryjte jedlovými větvičkami, slámou nebo listím. Kmeny mladých ovocných stromů obalte pytlovinou, jejich kůra by jinak mohla popraskat v důsledku výkyvů teplot.

Alternativní možností je natření kmene bílou vápennou barvou. Ta odráží sluneční světlo a kmen se tak méně zahřívá. Při mrazech bez sněhu ohlídejte, jestli některé křoviny nevytáhly své kořeny ze země. Pokud se tak stalo, opatrně je zahrabejte zpět a upevněte.

Otrhejte zkažené ovoce ze stromů

Ze stromů otrhejte veškeré nepoužitelné plody, aby nešířily případnou nákazu. Z jabloní a hrušní odřezejte nemocné a poškozené větve. Z míst, kde jsou příliš husté, odstraňte i některé zdravé. Příliš dlouhé větve zkraťte, strom bude příští rok lépe rodit. Švestky a třešně v době, kdy nemají listy, neprořezávejte! Hrozí jim nebezpečí nákazy řeznou ranou.

Nakypřete záhony

Jeli hlína v záhonech tvrdá a udusaná, nakypřete ji hráběmi, motyčkou nebo rýčem. Vytrhejte veškerý plevel (hlavně odolný svlačec a pýr).

Posekejte trávník a shrabejte listí

Naposledy vyvenčete sekačku a posekejte trávník. Nezapomeňte shrabat listí – tráva by se pod ním v zimě mohla udusit. Listy totiž velmi pomalu hnijí, kompostujte je proto odděleně. Nejlépe v drátěných klíckách přímo pod stromy či keři. Hnití urychlíte, když listí smícháte s posekanou trávou. Jeli listí strupovité nebo narezlé, nekompostujte ho. Odstraňte z trávníku i zbytky rostlin – co nejeví známky nemoci, hoďte na kompost.

Nezanedbejte péči o záhony

Do záhonů zapracujte hnůj nebo dokonale shnilý kompost. Ale pozor, nemíchejte ho s vápnem, hrozila by chemická reakce. Napřed si hlínu nechte zanalyzovat v laboratoři, výsledky ukážou úroveň její kyselosti (hodnota pH). Jeli půda moc kyselá, přimíchejte do ní místo kompostu vápno.

Nezasypávejte záhony sněhem z ulice! Často je rozbředlý a může rostlinám odříznout přísun vzduchu. Z větví sníh oklepejte, zvláště jestli jsou hodně prohnuté k zemi. Mohly by se pod jeho tíhou zlomit.

Zalévejte stále zelené rostliny

Když zrovna nemrzne ani nesněží, opatrně zalijte všechny stále zelené rostliny. Bez sněhové přikrývky půda silně vysychá a rostlinám chybí voda.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.