Jeřáb je nenáročný strom, jehož plody se dají sbírat od srpna do listopadu. Děti jsou z nich nadšené! Navlékají je na nitě a tvoří tak jedinečné korále. Mají ale mnohem větší a hlavně chutnější využití! Můžete z nich připravit omáčky k masu, řadu džemů nebo kompotů. Také z nich lze udělat čaj, víno či likér.Zpět na článek
Chcete-li se zapojit do diskuse, přihlaste se prosím.
Doporučovat konzumaci divokého jeřábu je skutečně odvaha. Je nepoživatelný, hořkotrpký. Jedlý jeřáb, to je něco jiného. Rozlišovacím znakem jsou listy. Nejedlý jeřáb má listy jako pilku po celém obvodu, jedlý jeřáb má část listu hladkou. Taky plody jsou světlejší a trochu větší. Kompot se musí napřed připravit tak, že se plody (obrané) prosladí cukrem, další den se v tom uvaří, nechá přes noc a teprve třetí den se ve sklenicích steriluje. Receptům z AHA zásadně nevěřím.