Co byste dělali, kdyby vás někdo poslal na deset dnů k moři? Nemuseli byste prakticky nic dělat. Jen si užívat na pláži, popíjet drinky a opalovat se. Nejspíš byste prostě odpočívali. Jenže Ženeta z České Lípy, která je "vyměněna" do Řecka, tohle nedokáže. Trpí poruchou, která jí hodně komplikuje život...Zpět na článek
Chcete-li se zapojit do diskuse, přihlaste se prosím.
Tohle bylo i v tv - jedna žena říkala, že uvaří jídlo, všem ho dá na stůl ale ona prostě nemůže jíst, dokud není celá kuchyň perfektně uklizená, že až pak si může i ona najíst v klidu. Známá měla něco podobného na mateřské, než vyšla s dítětem kamkoliv, nejdříve uklidila celý byt protože nesnesla, že by se vrátila do bytu, kde není vše uklizeno, vyžehleno atd.
Tohle onemocnění je celkem nepříjemné, známá také trpí tímto stihomamem, když mi v polovině konzumace zákusku sebrala talířek, aby mi přinesla jiný,čistý, pochopila jsem, že je něco špatně.
Její manžel se s ní rozvedl a jako důvod rozvodu dokonce uvedl, že je nesnesitelně čistotná. Při bližším zkoumání bych řekla, že ta přehnaná čistotnost je z nedostatku sexu, ale to je jen a pouze má domněnka
Obsedantně kompulsivní porucha spočívá v něčem jiném, to je soubor přesně se opakujících činností stále dokola, uklízení k nim nepatří tam se uklízí pokaždé něco jiného. Já toto chování vyhodnocuji ve své praxi jako stihomam, chorobná potřeba všechno stihnout uklidit a být perfekní za každou cenu.