Jeden by si myslel, že když se jde podívat na hru do Národního divadla, dočká se jisté kvality. Stejně uvažoval i moderátor Pavel Poulíček (50). Nakonec ale musel i s dcerou divadlo opustit.Zpět na článek
Chcete-li se zapojit do diskuse, přihlaste se prosím.
Klasika ať již od Shakespeare nebo Smetany či Dvořáka by se neměla prznit. V Moravském divadle jsem byl na Prodané nevěstě.
Podotýkám, že již v minulém období. Scéna v pozadí kulisa s mrakodrapy, kecal v koženém sáčku s koženým kufříkem a kovbojským kloboukem. To je něco co tam prostě nepatří.
V roce 1966 jsem byl jako student v Londynskem Old Vicu na predstaveni Hamleta. Bylo to uzasne a nesmirne silne predstaveni. Neskutecny zazitek. V zaveru predstaveni bylo ale jeviste pokryto zbytky po vynikajici sermirske bitve a navic jeste necim daleko horsim ( nasledky jedu, ktery ve vine vypije kralovna Gertruda). To by nas divak jen tezko unesl. Predstaveni hrali zcela klasicky v v shakespearovskem blankversu. Ani ted, v 81 letech si nedovedu predstavit, ze bych svoje vnuky vzal na kteroukoliv Shakespearovu tragedii, natoz prave na Hamleta.
Bohužel souhlasím s většinou.ND by mělo být stále ,to divadlo,do kterého vezmeme prvně deseti-dvanacti leté děti na první "velké plátno"Byla jsem svědkem jak rodina že Zlína přijela se dvěma teanegery na Prodanou nevěstu.Krásny dárek (mimochodem s křesťanům v Praze akce za desítky tisíc)kdo Prodanku viděl pochopí 😱😱Národní divadlo by si mělo experimenty odbyt na Nové scéně a nehyzdit historickou budovu.Mimochodem.pokud představení nedávám,odcházím.Můj čas je mi drahý a za své peníze s ním nakládám podle svého.Stejne jako netleskam,nejsem-li spokojená.Jinak nemají přeci herci zpětnou vazbu.Hrozné pokrytectví je,když při těchto představení stejně nespokojení diváci nakonec tleskají ve stroje.To je k zamyšlení.
Ja byl v ND na Krasce a zvire. Myslel jsem ze si delaj srandu. Prachar na chudach byl bud oprenej o zed nebo ho podpirali dva baletaci. Do mikrofonu jen krkal. Vubec to byla sbirka katastrov. Stepnicka nepromluvil a jen ziral, Bouskovou vodili ja nepritomnou tetu…
..naprosto souhlasím : těšila jsem se , po létech, na hru ,,Kráska a zvíře", tentokrát v režii Daniely Špinar...Něco tak zoufalého by normální člověk nevymyslel : scéna vybavená panely s kovovými skobami, na které se různě věší postavy v černých trikotech a ono ,, zvíře" tam poskakuje na chůdách ?
Promiňte, ale scéna ND si nezaslouží takovou ostudu : v historické budově se mají hrát jen klasické hry -
Tak to je mi jasné, předtím tehdy ještě pan Špinar byl režisérem i tady na Moravě v MDO a bylo to totéž. Bohužel s režií nové šéfky opery a operety to byl posun z bláta do louže. Ostatně loni jsem byla v Národním na činohře a moji mladí mě měli zabít - byli tam poprvé a nechápali, že jsem si drze prodloužila přestávku, nedalo se to vstřebat! Oni ti modernizátoři nepochopili, že klasika by měla klasikou zůstat, a že lidé mají s čím srovnávat i díky médiím! Tenhle trend vyžene i věrné diváky z hledišť divadel! Ty vulgarity jsou leda tak inspirací pro mladší generaci, která herecké legendy na jevištti nezažila a baví se tou "současností!" Necítím potřebu být IN!
Do Národního divadla jserm přestala chodit. Na ta "zmodernizovaná" představení se nedá koukat. Myslím si, že Národní divadlo by mělo hrát klasiku tak, jak ji autor napsal.
Je to bohužel nešvar nejen v ND Praha . Liberecké divadlo F.X.Saldy , jedno z prestižních divadel v republice, uvádí Marii Antoinettu v"moderní verzi". plné vybraných slov , které se nedají vysílat před 22hodinou ani ve hře že současnosti.I my jsme vydrželi jen do přestávky a bylo nás víc.V dnešní době mají divadla možnost vybrat si z velké škály her.Jen je potřeba mít šťastnou ruku a klasiky nechat na těch, kteří to napsali v době,ve které žili.A napsali to výborně.
Taky jsem si tam naběhla.
Ale i v jiných divasdlech.
Nikdy nechoďte na hry co režíruje Nvota od T.Kostkové.Na jedné jeho jsme byli ( on je to takový " novátor " v režírování ).
Místo v hledišti jsme museli sedět jako diváci nahoře jevišti na různých posbíraných nepohodlných židlích.Jeviště se zavřelo, že jste nemohli ani utéct, repráky byly proti nám na plné pecky, takže jsme neslyšeli v řadách hlediště se pohybující slovenskou herečku, co lítala od první až nahoru do řad a kmitala mezi nimi a vyprávěla příběh , na řebříku stál herec co něco opravoval u balkonu a měl představovat něco ( nevím už co ).Dole v hledišti na to čuměl Nvota.My na jevišti v pasti taky!
Pak snobíci v novinách, jaký to je úžasný progres atd., ale lidi, co to máme za voly, že neumí říct, Nvoto, to si nech na doma, nebo u vás na Slovači, tady se hraje divadlo.