Zpěvák Jarek Nohavica: Práskal kamarády StB | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Zpěvák Jarek Nohavica: Práskal kamarády StB

Nohavica patří k nejoblíbenějším folkovým zpěvákům. Z jeho minulosti se však vynořují stíny!
Nohavica patří k nejoblíbenějším folkovým zpěvákům. Z jeho minulosti se však vynořují stíny!

PRAHA – Šok! Populární folkový zpěvák Jarek Nohavica spolupracoval (53) s komunistickou Státní bezpečností! Z nově objevených záznamů vyplývá, že Nohavica.


Nová fakta

PRAHA – Šok! Populární folkový zpěvák Jarek Nohavica spolupracoval (53) s komunistickou Státní bezpečností! Z nově objevených záznamů vyplývá, že Nohavica – čerstvý držitel Desky roku za nejprodávanějšího zpěváka – vědomě »práskl« třeba své kamarády, kteří se podepsali pod petici za propuštění Václava Havla z vězení. A bylo toho víc...

Nohavica se přitom pod petici za Havlovo propuštění, která byla organizována v lednu 1989, sám podepsal! Jenže následně ji poslušně odnesl svému řídícímu důstojníkovi StB. „K těmto věcem se nebudu vyjadřovat. Letošní rok chci věnovat kromě jiného propátrání svého osobního archivu a pokusu popsání svých osmdesátých let,“ uvedl Nohavica pro Lidové noviny.

Dosud se písničkář přiznal pouze k tomu, že informoval Státní bezpečnost o schůzce s Karlem Krylem ve Vídni. Kromě Havlovy petice se však vynořily i další Nohavicovy aktivity. Třeba to, jak StB napráskal, jaké knihy vycházejí v československém exilu. V archivu je navíc také zmapováno, že Nohavica se v letech 1987 a 1988 sešel minimálně patnáctkrát se svým řídícím důstojníkem, který platil útratu v kavárnách, kde se scházeli. „Když mi zavolali, abych přišel a popovídal si s nimi, měl jsem pocit, že to vybalancuju. Že to nějak ustojím, tak jako do té doby celý svůj život,“ řekl Nohavica před časem o spolupráci s StB týdeníku Respekt.


Autor: Vojtěch KRISTEN
Foto Aha!: Marek Pátek

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.