Korunní princezna Victoria porodila holčičku, vítalo ji 21 dělostřeleckých salv | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Korunní princezna Victoria porodila holčičku, vítalo ji 21 dělostřeleckých salv

Švédský královský pár princ Daniel a princezna Victorie mají dceru.
Švédský královský pár princ Daniel a princezna Victorie mají dceru. (Profimedia.cz)


Dědička švédského trůnu princezna Victoria (34) přivedla dnes ráno na svět své první dítě. Holčička, jejíž jméno bude oznámeno až po několika dnech, vážila 3,28 kilogramu a měřila 51 centimetrů. Narození dcery, která se jednou po matce stane švédskou královnou, oznámil její otec princ Daniel, za kterého se Victoria provdala v červnu 2010. Dědečkem malé princezničky je  král  Carl XVI. Gustaf, který vládne Švédsku od roku 1973.

Potomci francouzského maršála

Současná švédská dynastie se dostala na trůn v roce 1818, kdy švédský parlament zvolil králem Napoleonova maršála Jeana Bernadotta. Dynastie tak už za šest roků oslaví 200 let panování. Za tu dobu se u moci vystřídalo sedm králů, po nich by měly následovat první dvě královny – Victoria a její právě narozená dcera. Švédsko za Bernadottů přišlo o vládu na Norskem (1905), ale udrželo si neutralitu v obou světových válkách. Členové rodu žijí zdravě a vynikají dlouhověkostí. Předchůdci současného krále se dožili 92 a 90 let. Výjimkou byl králův otec Gustav Adolf (†40), který v roce 1947 zahynul při leteckém neštěstí, a strýček Folke Bernadotte (†53), kterého zavraždili v roce 1948 během mírové mise v Izraeli.

Současná královská rodina

Carl XVI Gustaf  (65) patří mezi nejoblíbenější monarchy světa.  V roce 1976 se oženil s krásnou Němkou Silvií Sommerlath (68), kterou poznal během olympiády v Mnichově (1972).  Porušil tím pravidlo, podle kterého by si král měl vzít jen a pouze šlechtičnu z jiného panovnického domu. Láska ale zvítězila a Silvia dala králi tři potomky – Victorii (34), Carl Philipa (32) a Madeleine (29).  Jediný syn byl několik měsíců následníkem trůnu, ale 1. ledna 1980 změnil parlament ústavu. Vládnout už neměl prvorozený syn, ale prvorozený potomek. A tím byla Victoria. Sympatická princezna se navzdory šťastnému dětství musela později vypořádat s anorexií a její vyzáblé tělo bylo často soustem pro média. Nemoc ale překonala a navzdory obavám porodila zdravé dítě.

Jinak se rodina vcelku úspěšně vyhýbá skandálům. O králi se ale jednu chvíli spekulovalo, že má milenku, a královnin otec byl podezříván ze spolupráce s nacisty.  Jeho továrna v Berlíně totiž vyráběla zbraně až do roku 1943, kdy byla zničena během spojeneckého náletu.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.