Míchat koktejly je jako tančit, tvrdí Harapes | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Míchat koktejly je jako tančit, tvrdí Harapes

Fotografie
Fotografie (internal)

Jako každý rok, i letos se utkali nejlepší barmani Česka, aby se nominovali na mistrovství světa v míchání nealkoholických koktejlů. Na zajímavé klání je přišel podpořit i mistr českého baletu Vlastimil Harapes a při té příležitosti si vytvořil svůj drink.

Nejlepší chuťový zážitek připravil porotě této prestižní soutěže Mattoni Grand Drink talentovaný Marek Reichman se svým drinkem Fumottoni, v němž sladil tradiční postupy barmanství i nádech moderny. Celkový dojem umocnilo nádherné a do detailu propracované ozdobení. Jak Marek řekl, vymyslet opravdu chutný nealko drink nebylo jednoduché.

„Napadlo mě postavit drink na tradičním základu a něčím ho ozvláštnit. Rozhodl jsem se jako základ použít růžové nealkoholické víno, pro sladší chuť jsem přidal Monin sirup s příchutí ginu a limetovou šťávu. To vše dolité perlivou vodou Mattoni. Drink jsem zakápnul barovou lžící řepovo-jablečného džusu, který mu dodá jakýsi futuristický vzhled. Na úplný závěr jsem drink nakouřil studeným levandulovým kouřem a dozdobil ho rustikální ozdobou s kytičkou levandule.“

Svěžest drinku v kombinaci s úžasně zajímavou vůní levandulového kouře a limety si získala porotu i VIP hosta akce – Vlastimila Harapese. „Musím říct, že všechny soutěžní drinky vypadají nádherně, a když vidím tu jejich přípravu, trochu mi to připomíná tanec. To přesné a soustředěné přidávání jednotlivých složek je základ, do toho ale musíte přidat nadšení a vášeň, s níž drink promícháte a ozdobíte, aby vám vznikl výsledek – umění. Podobné je to v tanci, taneční kroky jsou základním stavebním prvkem, ale bez talentu, vášně a nadšení jsou to jen smíchané ingredience bez náboje,“ rozplýval se.



Tanečního mistra nakonec soutěž zaujala natolik, že se chtěl barmanskému řemeslu sám přiučit. A dá se říct, že mistra učil mistr – názorného předvádění práce se shakerem se totiž ujal sám Marek Reichman. A jak Vlastimilův první drink dopadl? „Pít se to dá, ale přece jen doufám, že další drink už mi zase namíchá profesionál,“ smál se Vlastimil.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.