Cipra a Válková: Víno a voda se skvěle doplňují | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Cipra a Válková: Víno a voda se skvěle doplňují

Jitka Válková s přítelem Mirkem Ciprou prokládali ochutnávání jídla mattonkou a sýrem.
Jitka Válková s přítelem Mirkem Ciprou prokládali ochutnávání jídla mattonkou a sýrem. (David Kundrát/Mattoni)

Již devátý ročník ankety Vinař roku vyvrcholil v pražském paláci Žofín. Za podpory minerální vody Mattoni zde byli vyhlášení nejlepší čeští producenti vín, které po pečlivých degustacích vybrala komise složená z českých i zahraničních znalců vína. Spojení známé minerální vody a vína není náhodné, většina odborníků se shoduje, že kvalitní víno a kvalitní voda k sobě zkrátka patří.

Celkem bylo do soutěže přihlášeno 528 vzorků vín z celé České Republiky, do finálového kola postoupilo osm nejlepších kolekcí – každá složená z šesti různých vín daného vinařství, z nich potom degustační komise vybrala ty nejlepší. V porotě zasedl například John Avery, Master of Wine a významný obchodník s vínem, který na česká a moravská vína pěl samou chválu: „U hodnocených vín jsme znali vždy pouze ročník a stupeň cukernatosti a musím říct, že velký dojem na mne udělala bílá vína starších ročníků, jejich kvalita je opravdu na světové úrovni. Zklamalo mě ale, že pouze dvě z hodnocených finálových vín byla vína červená, protože byla výborná.“

Vyhlášení toho nejlepšího, co můžete v českých a moravských vinných sklípcích ochutnat, proběhlo pod záštitou pražského primátora Bohuslava Soboty a ochutnat vítězná vína přišli například Jitka Válková s přítelem Miroslavem Ciprou či Jan Rosák s manželkou. Jitka Válková byla víny doslova unešena. „Všechna vína, která jsem tu ochutnala, jsou opravdu vynikající, normálně alkohol moc nepiju, ale tady nějak nemůžu přestat. Každopádně to hojně prokládám mattonkou a sýrem, takže myslím, že domů se mi půjde dobře,“ řekla půvabná Jitka se smíchem.

Její přítel Mirek jí tento přístup jedině schvaluje: „snažíme se oba žít aktivně a zdravě, takže když už alkohol, vždy ho prokládáme vodou. Navíc u degustace vín je to spojení s minerálkou ideální, chuť dalšího vína se mi rozhodně hodnotí líp po doušku vody. A ještě mám i jistotu, že nebudu mít kocovinu, protože se alkohol líp odbourává.“

A která z našich vín jsou ta nejlepší? Z celkového vítězství se velmi radovalo vinařství Volařík. Jak jeho zástupci prozradili, jejich vlajkovou lodí je ryzlink vlašský, který tvoří 60% produkce. Druhé místo obsadilo vinařství Kosík, bronzovou medaili si odnesl Vinselekt Michlovský z Rakvic.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.