Rozčílený Ladislav Štaidl: Zneuctili památku mého bratra! Do boje s ním vytáhl i Karel Gott... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Rozčílený Ladislav Štaidl: Zneuctili památku mého bratra! Do boje s ním vytáhl i Karel Gott...

Fotografie
Fotografie (internal)

Kuloáry českého showbyznysu se nese další skandál. Hudebník Ladislav Štaidl (65) se pustil do boje proti dle jeho slov scestné nové hry z produkce brněnského Národního divadla o jeho tragický zesnulém bratrovi Jiřím (†30). A do boje se zapojil i zpěvák Karel Gott (71). „S realitou, kterou jsme zažívali, to nemá mnoho společného,“ říká o připravované hře Karel Gott, který s bratry Štaidlovými spojil kus své dlouholeté kariéry.

Boj o hru Zaslíbení mezi hudebníkem Ladislavem Štaidlem (65) a brněnským Národním divadlem pokračuje! Přestože Štaidl tvrdí, že bez jeho souhlasu žádná hra nebude, vedení divadla je jiného názoru.

Ladislav Štaidl chtěl i za pomoci zpěváka Karla Gotta (71) zastavit hru Zaslíbení, která pojednává o jeho tragicky zesnulém bratrovi Jiřím Štaidlovi (†30) a jeho životní lásky Haně Maškové. Ovšem šéf činohry Národního divadla Brno Zdeněk Plachý trvá na svém.

„Naštěstí je vše právně tak ošetřeno, že pan Štaidl ani pan Gott už nemohou hru o Jiřím Štadilovi a Haně Maškové zakázat,“ oznámil deníku Aha! Plachý a dodává: „Národní divadlo v této kauze zastupuje ředitel DILIA Jiří Srstka, který má získána práva na písně, které jsme do představení potřebovali i ostatní.

Na pokusy o »zákazy« jsme tady v Národním divadle už zvyklí a pan Štaidl nám rozhodně nic zakazovat nebude,“ tvrdí Plachý. Štaidl má ale na celou záležitost jiný názor.

„Je to k smíchu, co si pan Plachý dovoluje. Všechna práva vlastním samozřejmě já a neprodám jim je. Pokud budou chtít použít tvorbu mého bratra, jen s mým souhlasem,“ svěřil se deníku Aha! Štaidl, kterému není proti srsti ani tak hra, ale spíš fakt, že není o jeho bratrovi.

„Je to hra o někom jiném. Ty lidi psali tu hru bez sebemenších hlubších znalostí, o kom píšou a doby, ve které žil. A hlavně prostředí, kde se to odehrávalo. Zpočátku jsem s nimi spolupracoval. A když jsem jim řekl své námitky, řekli mi, že nepíšou žádnou biografii,“ rozčiluje se Štaidl, který Plachému doporučuje jedno.

„S tvorbou mého bratra si to odehrajte někde na soukromém statku. V Národním divadle se musíte obejít bez toho,“ dodává slavný hudebník s tím, že se tvůrci sami znemožní, protože píšou nepravdivě o lidech, jejichž součastníci stále ještě žijí.

O čem je hra?

„My jsme sice napsali hru o jeho bratrovi, ale příběh Jiřího a Hany Maškové líčíme v drsných barvách reálného socialismu. Není to tedy žádná selanka a prostředí české popmusic té doby je vlastně jenom záminkou k vyslovení velmi podstatných věcí o našem životě a o životě lidí v Československu na přelomu nadějných 60. let i potom nastupující normalizace.“ Zdeněk Plachý, šéf činohry Národního divadla Brno.

Kdo byl Jiří Štaidl (†30)

Velký textař a bohém Jiří Štaidl zahynul ve věku 30 let, když doplatil na svou lásku k rychlé jízdě. Smrtelně havaroval 9. října 1973 na cestě k rodičům do rodných Jevan. Tragickou autonehodu připomíná pomníček u silnice do Říčan.

V roce 1963 hrál spolu se svým bratrem v Divadle Semafor a toho roku se zde seznámil s Karlem Gottem. O dva roky později tato trojice založila vlastní malé hudební divadlo Apollo, zde působil jako jeho umělecký vedoucí.

Zůstaly po něm desítky krásných textů, třeba ten z pohádky Tři oříšky pro Popelku, několik filmů, k nimž psal scénáře nebo muzikál Noc na Karlštejně. „Tenkrát mi volal, ať jedu s ním, ale já nemohla,“ vzpomíná na den, kdy se podruhé narodila, jeho tehdejší přítelkyně Dagmar Patrasová.

Tragédií osudu je, že rok a půl předtím se ve Francii v autě zabila i jeho bývalá milenka, světová krasobruslařka Hanka Mašková. Rozešli se pár týdnů před její osudnou nehodou, Jiří už v té době pokukoval po modelce a lyžařce Ivaně Zelníčkové, známé později jakožto Ivana Trumpová.

Jiří Štaidl (vpravo) a Karel Gott po zisku Zlatého klíče v roce 1969.

Ladislav Štaidl

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.