82. ročník filmových Oscarů! Exmanželský souboj: Cameron vs. Bigelow (3:6)! Avatar nad Smrtí nezvítězil! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

82. ročník filmových Oscarů! Exmanželský souboj: Cameron vs. Bigelow (3:6)! Avatar nad Smrtí nezvítězil!

„Uškrtím tě, drahá, když tu sošku nezískám já!“ takhle vyhrožoval Cameron své sokyni.
„Uškrtím tě, drahá, když tu sošku nezískám já!“ takhle vyhrožoval Cameron své sokyni. (ČTK/AP)

Netradiční duel režisérů, ale také expartnerů nabídl 82. ročník fi lmových Oscarů. Už před zahájením ceremoniálu bylo jasné, že jsou jen dva favorité – Smrt čeká všude (režie Kathryn Bigelow) a Avatar (režie James Cameron). Ruce nad hlavu na znamení vítězky nakonec zvedla Kathryn Bigelow (58). Režisér komerčně úspěšného Avataru a její bývalý manžel James Cameron (55) se musel spokojit s vedlejšími cenami.

Co do rozpočtu filmový »trpaslík« nakonec pokořil »obra«. Měřeno počtem sošek Oscarů Smrt čeká všude zvítězila nad Avatarem poměrem 6:3. (Bigelow si odnesla cenu za nejlepší film, režii, původní scénář, střih, zvuk a zvukové efekty, Cameron kraloval v kategoriích výprava a dekorace, vizuální efekty a kamera.) Když jeho bývalá žena převzala hlavní cenu, byl mezi prvními gratulanty. „Je výjimečný režisér,“ vyjádřila se zase diplomaticky na jeho adresu Bigelow.

Manželství Bigelow a Camerona trvalo jen dva roky (1989 až 1991). Vztah připomínal spíše než protipóly Jekylla a Hydea parťáky Dempseyho a Makepeaceovou. On je mužem, který našel zálibu ve filmech s mnoha explozemi, v nichž nechybí ženský pohled, ona ženou libující si v akčních filmech o mužích. Spolupracovali například na scifi Zvláštní dny. Projekt trval několik let a Cameron v jeho průběhu natočil druhé pokračování Terminátora. Během natáčení se zamiloval do herečky Lindy Hamilton. Po manželství byla sice veta, profesní spolupráce ale pokračovala. I dnes je vztah Bigelow a Camerona vlídně profesionální.

Gratulace. Ale z jeho výrazu lze vyčíst, že jí výhru příliš nepřeje.

Oscary za rok 2009

  • Nejlepší film: Smrt čeká všude
  • Režie: Kathryn Bigelow – Smrt čeká všude
  • Herec v hlavní roli: Jeff Bridges – Crazy Heart
  • Herečka v hlavní roli: Sandra Bullock – Slabé místo
  • Herec ve vedlejší roli: Christoph Waltz – Hanebný pancharti
  • Herečka ve vedlejší roli: Mo‘Nique – Precious
  • Neanglicky mluvený film: Tajemství jejich očí – Argentina

Nádherné róby, ale i módní trapasy!

Udílení Oscarů není jen o soškách! Slavnostní galavečer je také přehlídkou nádherných a velmi drahých rób. Dámy se snažily ukázat v co nejlepším světle! Jak se jim to povedlo, posuďte sami!

Odvážné. Hilary Swank (35). Návrhář: Guy Laroche. Hilary upoutala nejhlubším výstřihem nejednoho muže.

Decentní. Kathryn Bigelow (58). Návrhář: Marchesa. Nejlepší režisérka roku 2009 zvolila decentní róbu.

Třpitivé. Helen Mirren (64). Návrhář: Georges Chakra. Helen Mirren na udílení cen doslova zářila.

Tělové. Demi Moore (47). Návrhář: Versace. Tělová barva sice moc nezáří, Demi ale sluší.

Kondom. Sarah Jessica Parker (44). Návrhář: Chanel. Tak tohle se trochu nepovedlo. Z řad kritiků zaznělo, že hvězda Sexu ve městě vypadala, jako by si oblékla kondom.

Nejlepší make-up

Komik Ben Stiller (44) si dal na své vizáži opravdu záležet! James Cameron by měl možná litovat, že ho neobsadil do Avataru. Zatímco Sacha Baron Cohen (38) byl kvůli svému nápadu natřít se namodro z Oscarů vyloučen, Ben Stiller se nikoho neptal a s modrým obličejem předával cenu za nejlepší make-up!

Sandra Bullock: Spravila si chuť!

„Je klika, že mě to potkalo takhle najednou, aspoň se to vynuluje,“ říká Sandra Bullock, která během víkendu získala ceny za nejlepší i nejhorší výkon současně. V sobotu dostala Zlatou malinu pro nejhorší herečku za roli ve filmu »All About Steve«, o 24 hodin později pro změnu Oscara za ztvárnění postavy adoptivní matky ve snímku Slabé místo. „Vystavím si obě ceny pěkně vedle sebe. Tak to v showbyznysu chodí, musíš brát to dobré i to ne tak úplně dobré,“ dodává hvězda.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.