Těhotná Bára Basiková: Připravená na potrat! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Těhotná Bára Basiková: Připravená na potrat!

Bára Basiková a Petr Polák spolu žijí několik let. Jejím prvním mužem byl Petr Basika Jícha, s nímž žila sedm let. Po rozvodu se jejím dalším mužem stal Jaromír Pizinger, který ji ale opustil kvůli jiné ženě. Z prvního manželství
Bára Basiková a Petr Polák spolu žijí několik let. Jejím prvním mužem byl Petr Basika Jícha, s nímž žila sedm let. Po rozvodu se jejím dalším mužem stal Jaromír Pizinger, který ji ale opustil kvůli jiné ženě. Z prvního manželství

Zpěvačka Bára Basiková (45) očekává v dubnu narození třetího potomka. Ale mnoho nechybělo a všechno by bylo jinak! Rodit po čtyřícítce je pro každou ženu riskantní. A nejen pro ni: i pro dítě, kterému hrozí velké riziko vrozených vad (zejména Downova syndromu) a spontánního potratu.


Zpěvačka Bára Basiková (45) očekává v dubnu narození třetího potomka. Ale mnoho nechybělo a všechno by bylo jinak!

Rodit po čtyřícítce je pro každou ženu riskantní. A nejen pro ni: i pro dítě, kterému hrozí velké riziko vrozených vad (zejména Downova syndromu) a spontánního potratu. Přesně tohle si Bára uvědomovala, a proto se podrobila sérii pečlivých vyšetření. Kdyby se ukázalo, že dítě není v pořádku, byla odhodlána těhotenství ukončit. "Byla jsem připravená, že by dítě nebylo. Netlačila bych na pilu. Nejsem blázen." píše server iDnes.

"Je jasné, že když má žena po čtyřicítce a její partner po padesátce, je to jiné, než když je muži třicet. Já jsem sice stará maminka, ale máme mladého tatínka." Dítě bylo počato přirozenou cestou, prozrazuje dál v rozhovoru Bára. "Jak tak chodím po ultrazvucích a vyšetřeních, všímám si, že tam nejsem jediná v tomhle věku. Potkávám tam osmačtyři- cetileté, devětačtyřicetileté ženy. A to jsem si předtím říkala: Kdo ví, jak se tam na mě, důchodkyni, budou mladé maminky dívat? Paradoxně toto těhotenství snáším lépe, než když jsem čekala před sedmnácti lety dvojčata. Tehdy jsem musela ležet dlouho před porodem v nemocnici."

Lékaři upozorňují na rizika případného genového poškození každou těhotnou ženu nad 35 let. Novorozenci bývají sice o něco menší a slabší, ale kromě malých výjimek bývají stejně zdraví jako ostatní děti. Gynekolog Robert Seidl však varuje: "Žena, která chce dítě až ve čtyřiceti, dělá velkou chybu. Může se sice cítit mladě, její organismus však v žádném prípadě mladý není. Po fyzické a psychické stránce prostě stárne. Navíc by měla brát ohledy na samo dítě. Představte si, že je vám padesát, dítěti dvanáct a jedete společně na hory.V tom věku už mu nemůžete stačit, ale ono potřebuje rodiče, kterých by si mohlo vážit i v tomto směru. Chce se vámi chlubit."

Kliknutím zvětšetePlodnost žen po čtyřicítce výrazně klesá, bez hormonální terapie je pravděpodobnost otěhotnění ženy ve věku nad čtyřicet let přibližně jen 10%. Ale jsou známy i případy, kdy rodička přivedla na svět zdravé dítě po padesátce. Rekordmankou je jistá žena z Anglie, která v 59 letech porodila zdravá dvojčata. Případů, kdy ženy otěhotní po čtyřicítce, se množí a souvisejí nejen s pohledem žen na kariéru a úspěch v životě, ale také s posunutím začátku období klimateria v průměru o pět let, zlepšením kvality zdravotní péče a vyšší životní úrovní.

V současné době však nemalé procento žen otěhotní i v takto vysokém věku přirozenou cestou. "Měl jsem dvě klientky, obě přes padesát, které otěhotněly, donosily a porodily poměrne zdravé děti naprosto přirozeně a bez problémů," říká sexuolog Jaroslav Zvěřina. Když před lety porodila třiašedesátiletá Američanka po umělém oplodnění zdravé dítě, zvedla se vlna odporu po celém světě. Z etického hlediska připadalo spoustě lidí nevhodné, aby si žena, která za pár let možná umře, pořizovala dítě. U nás se neprovádí umělé oplodnění přes horní hranici padesáti let. Ale úplně bežně u nás už rodí ženy ve 43-45 letech," potvrzuje pan Čekal z Centra reprodukční medicíny.



Autor: (čen)

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.