Zpěvačka Vlasta Průchová (†79) Umírala ochrnutá, opuštěná dětmi... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Zpěvačka Vlasta Průchová (†79) Umírala ochrnutá, opuštěná dětmi...

 (: ČTK)

PRAHA – Naše jazzová legenda Vlasta Průchová (†79) se moc těšila jak v polovině července oslaví své osmdesáté narozeniny. Bohužel, už se toho nedočká. Skonala po dlouhé a těžké nemoci v pátek v léčebně dlouhodobě nemocných v nemocnici v Motole.

Byla uznávanou zpěvačkou, ale její osud si s ní pořádně hrál! Její pěveckou kariéru provázely časté zákazy a po »Sametové revoluci«, kdy by mohla vystupovat a zpívat naplno, byla těžce nemocná. V posledních měsících života dokonce ochrnula a ztrácela hlas! A do toho měla problémy se svými dětmi...

„Pohřeb Vlasty Průchové bude rodinný, protože by si to ona tak přála a přeje si to i její syn Jan Hammer. Pohřeb nakonec nebudu zařizovat já, ale zítra rodina,“ řekl včera deníku Aha! muzikant Zdeněk Zdeněk. „Stále není jasné, zda z Ameriky dorazí její syn Jan Hammer,“ dodal.

Vlasta Hammerová-Průchová byla silná žena, která bojovala do poslední chvíle. K jejím přátelům a obdivovatelům patří Karel Gott, se kterým v dobách jeho začátků nazpívala i několik duetů, Laďa Kerndl nebo prezident Václav Klaus. „Když se dozvěděl o její smrti, řekl, že dnešek pro něj bohužel není »docela všedním obyčejným dnem«,“ sdělil prezidentův mluvčí Petr Hájek v narážce na jednu z nejznámějších písní Vlasty Průchové.

Bohužel však zpěvačku trápilo v poslední době mnohem více věcí než jen podlomené zdraví. Vztah se synem Janem Hammerem, který žije v Americe a je esem mezi hudebními skladateli, nebyl jen harmonický, ale spíše naopak.

„Syn Jan se o ni téměř nestaral. A přestože je velmi bohatý, neposílal jí ani peníze. K pětasedmdesátým narozeninám jí sice koupil auto, jenže Vlasta neměla řidičák, nebo alespoň tvrdila, že ho nemá,“ uvedla jedna její přítelkyně.

V roce 1994 měla zpěvačka podstoupit operaci kolene, která se sice povedla, ale od té doby ji začala sužovat tloušťka a deprese. „Po operaci ji půjčovali známí na samostatný pokoj, protože neměla peníze,“ kroutí hlavou jeden ze známým. Její zdraví se na sklonku života zhoršovalo a paní Vlasta cítila, že to přijde. „Ochrnula na pravou polovinu těla. Každou půl hodinu ji museli na posteli přetáčet kvůli proleženinám, protože to sama nezvládla. Poslední kapka byla, když začala ztrácet hlas. To už nemohla unést,“ říká smutně přítel zpěvačky.

Třináctou komnatou Průchové bylo povídání o dceři, kterou Vlasta prý velmi milovala, ale ta se údajně léčí na psychiatrii v Bohnicích. „Je tam už dlouhou dobu,“ potvrzuje informace o dceři bývalý zaměstnanec bohnického ústavu. Osud se s Vlastou Průchovou nemazlil, ale přesto zůstala první dámou českého jazzu!

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.