KONEC SLAVÍKŮ V ČECHÁCH! Co si budeme pamatovat? 10 roků, kdy Karel Gott prohrál... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

KONEC SLAVÍKŮ V ČECHÁCH! Co si budeme pamatovat? 10 roků, kdy Karel Gott prohrál...

Vítězové za rok 1998 – zleva Petr Janda, Lucie Bílá a Daniel Hůlka.
Vítězové za rok 1998 – zleva Petr Janda, Lucie Bílá a Daniel Hůlka. (Foto Aha!: M. Pátek, P. Machan, ČTK, Herminapress.cz, ara)

Nejočekávanější hudební akce roku, večer plný zábavy, muziky i zajímavých osobností. To všechno byl Český (dříve Zlatý) slavík, anketa, v níž publikum hlasovalo pro své nejoblíbenější interprety. Letos nebude 
a je otázkou, zda vůbec v budoucnu »vstane z mrtvých«. Ohrožena je tak její více než pětapadesátiletá historie. A Karel Gott (79) možná už nikdy nezíská 43. zlato.

Začalo to tak trochu z recese. Tehdejší redaktor časopisu Mladý svět, později jedna z výrazných tváří Divadla Járy Cimrmana, Ladislav Smoljak  (†78) přednesl na začátku 60. let na poradě svůj nápad oceňovat jednou ročně nejoblíbenější československé zpěváky. Trofejí se mělo stát pozlacené pískátko zvané slavík – hračka, která se prodávala na pouti!  První ročník proběhl na konci roku 1962 v 50. čísle Mladého světa. Každý hlasující měl do redakce zaslat seznam pěti nejoblíbenějších písniček a pěti nejoblíbenějších interpretů za uplynulý rok. „Chtěli bychom se lépe seznámit s názory, zálibami a vkusem našich čtenářů,“ odůvodnili tehdy anketu, která dostala příznačný název Zlatý slavík, novináři. Tehdy nevyhrál Karel Gott (79), jak by se dalo čekat, ale Waldemar Matuška (†76) coby nejoblíbenější zpěvák. Ve druhé kategorii zvítězila Láska nebeská od Suchého a Šlitra. Nicméně následující ročník už patřil zpěvákovi, jenž anketu ovládal přes půlstoletí.

Získal 42x zlato, 5x stříbro a 3x bronz. V celé historii soutěže bylo jen málo zpěváků, kterým se ho podařilo ze zlaté příčky sesadit. „Anketu Český slavík považuji za nedílnou součást české populární hudby… Věřím, že v příštím roce se podaří anketu obnovit,“ prohlásil nyní Gott, který letos mohl zvítězit už po třiačtyřicáté.  



1967. Waldemar Matuška, který vyhrál vůbec prvního Slavíka, Gotta porazil ještě jednou – a naposledy. „Walda mne poprvé připravil o zlatou trofej. Byl jsem na půlročním angažmá v Las Vegas a plně se naplnilo pořekadlo: Sejde z očí, sejde z mysli,“ zavzpomínal na to později Gott. Anketě vládl dalších patnáct let.

1982. Miro Žbirka. Po dlouhé době přišel zpěvák, který ho z trůnu sesadil. „Absolutně jsem to nepředpokládal, byť rok 1982 byl skutečně rokem »nemoderného chalana z Bratislavy«, který se narodil ve slovenské metropoli anglické matce a slovenskému otci,“ zavzpomínal na svou porážku Gott. „Tenkrát byl Miro Žbirka vůbec prvním slovenským interpretem v historii, kdy zvítězil ve Zlatém slavíkovi. A uznávám, jeho Atlandtída nebo Biely kvet, které si sám složil, dosáhly ojedinělého úspěchu. Sklaplo mi,“ dodal.

1985. Peter Nagy. Další slovenský zpěvák, který našeho »krále« připravil o první příčku. A Zlatého slavíka mu předával sám Gott! „Jádro jeho publika tvořily dívky teenagerského věku, jejichž jednoznačně kladný až nekritický ohlas přecházel až do davové hysterie,“ okomentoval jeho vítězství později s tím, že tomu rozuměl.

1986-1988. Dalibor Janda. První a poslední zpěvák, který Gotta porazil rovnou třikrát! „Daliborova vítězství jsem bral. Za poměrně krátkou dobu si získal velkou popularitu, pravidelně koncertoval, psal si sám melodie úspěšných písní a brázdil festivaly. A tím svým charakteristickým chraplákem pobláznil dívčí a ženské publikum,“ prozradil tajemství jeho úspěchu Gott, který se pak na první místo opět vrátil.

1991. Pavol Habera. Další Slovák do třetice! Hned po jeho vítězství měla anketa svou první pauzu. Pro Gotta to možná bylo dobře. „Myslím, že bych byl druhý, ano. Paľo by se stal pravděpodobně Zlatým slavíkem i v dalších letech. Je hodně dobrej,“ svěřil Gott.

1998. Daniel Hůlka. V soutěži, už pod jménem Český slavík, zvítězil zpěvák, který se hvězdou a idolem žen stal doslova přes noc – Daniel Hůlka (50). Na dotaz, zda na něj Gott tehdy žárlil, odpověděl: „Trochu ano. Ale Dracula bylo naprosto skvělé dílo mého kamaráda Karla Svobody a Dan byl vážně dobrý. Tak jsem mu to nakonec opravdu velice přál.“

2012. Tomáš Klus. Zatím poslední zpěvák, kterému se podařilo Mistra sesadit. Mohla za to i nesmírná popularita jeho písně Pánubohu do oken, která se stala absolutním hitem. „Toho jsem jako konkurenci nevnímal, i když zvítězil. Každý máme jiné publikum,“ svěřil s odstupem Gott. Jestli se najde ještě někdo, kdo ho v anketě porazí, je ve hvězdách. Nejdřív by se musela vrátit…

Proč anketu ruší?
Za nečekaným koncem Českého slavíka zřejmě stojí souhra několika okolností. Jaroslav Těšínský z pořádající společnosti Musica Bohemica je krátce po operaci zhoubného nádoru a nemohl se přípravám nadcházejícího ročníku naplno věnovat. Kromě toho se od ankety kvůli loňskému skandálu kolem skupiny Ortel začíná odvracet hlavní sponzor – společnost Mattoni. Podle informací Aha! je ve hře dokonce prodej celé agentury Musica Bohemica. Těšínský nicméně dodává, že Slavík ještě nezpívá svou »labutí píseň«. „Mohu slíbit, že uděláme vše pro to, aby se Český slavík vrátil a uskutečnil,“ uvedl. 

Více o anketě Český slavík čtěte v Nedělním Aha!



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.