40. narozeniny Nemocnice na kraji města: Cvach a spol. teď »operují« v Chebu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

40. narozeniny Nemocnice na kraji města: Cvach a spol. teď »operují« v Chebu

Doktor Cvach (Josef Vinklář) a primář Sova (Ladislav Chudík).
Doktor Cvach (Josef Vinklář) a primář Sova (Ladislav Chudík). (Foto Aha! – Kateřina Moravcová, archiv České televize a INT)

Doktor Cvach, Štrosmajer nebo Sova. Kdo by neznal ta jména, kdo by neznal tváře herců, kteří jim před 40 lety vdechli nesmrtelnost. Hlavně díky nim se stala Nemocnice na kraji města kultovním československým seriálem. To, co v televizi nebylo vidět, ukazuje unikátní »narozeninová« expozice v chebském Retromuseu. 

»Kdyby hloupost nadnášela, tak se tady budete vznášet jako holubička...« I postava prostořekého doktora Štrosmajera, autora téhle legendární hlášky, vznikla na psacím stroji, který je jedním z exponátů výstavy. Muzeu ho zapůjčila Magdalena Dietlová (73), manželka scenáristy Jaroslava Dietla (†56). Ve vitrínách jsou i originály scénářů, jež na něm tento geniální autor naťukal.

„Nezaměnitelná úvodní znělka jeho nejslavnějšího opusu Nemocnice na kraji města, jejímž autorem byl skladatel Jan Klusák (83), zazněla na obrazovkách poprvé přesně 5. listopadu 1978,“ říká kurátorka výstavy Daniela Kramerová. Seriál měl mít původně 13 dílů. Ohromný divácký ohlas si po první sérii vynutil pokračování. V roce 1981 bylo v koprodukci se západoněmeckou televizí natočeno dalších sedm dílů. „Tímto seriálem žila celá republika. Lidé si o něm povídali na cestě do práce, v tramvaji nebo autobuse,“ připomíná Kramerová. Po Dietlově smrti byly ještě dva pokusy o pokračování seriálu. Skončily však »na kraji« diváckého zájmu.

Jedna velká nemocnice

Kde? Retromuseum Cheb

Kdy? Úterý až neděle 10:00 – 17:00, do 19. srpna

Za kolik? 80 Kč, snížené 50 Kč. Součástí vstupenky je slevový kupon v hodnotě 10 Kč do RetroBufetu.

Smrt změnila scénář

Natáčení první – třináctidílné – série začalo v roce 1976 s Karlem Högerem (†67) v roli primáře Sovy. Höger však půl roku po začátku natáčení zemřel, a tak byl narychlo vybrán slovenský herec Ladislav Chudík (†91).

Tajemství deštníkové scény

„Já jsem s Karlem Högerem točila úplně poslední scénu a ta byla o tom, že mu děkuju za všechno, za to, že mi jako lékařce velmi pomohl. A já jsem vlastně tehdy ještě neměla dočteny všechny díly, takže jsem nevěděla, za co všechno mu děkuju... Tak to bylo takové krásné, až symbolické. Já mám jednu fotku s panem Högerem. Tehdy jsme spolu točili jednu scénu pod deštníkem, kdy on mě taky řekl něco moc hezkého – že jsem udělala tu operaci dobře, a já jsem mu byla nesmírně vděčná a takhle mi tekly slzy, protože to hrál krásně.

A vím, že pršelo a pan Höger řekl: »No tak si vezmeme deštník, ne? No tak bude to pod deštníkem, vždyť to nevadí.« A byli jsme pod deštníkem. Pak, když pan Höger odešel, ten den vidím před sebou jako dnes, jsme stáli shromáždění před natáčením po chodbách opření o stěny a všichni jsme plakali,“ vzpomíná Eliška Balzerová (68) alias doktorka Alžběta Čeňková.

Nepochopil úspěch

„Mám pocit, že ten příběh se mu opravdu povedl. Každý díl měl ten správný oblouk a diváci se těšili na další díl. Sám manžel ten úspěch nikdy nepochopil,“ zavzpomínala nedávno pro Českou televizi Magdalena Dietlová.

Kdo byl Jaroslav Dietl

Jaroslav Dietl se narodil 22. května 1929 v chorvatském Záhřebu, kde jeho otec pracoval jako zinkograf. V Dietlových čtyřech letech se rodina vrátila zpět do Československa. V 50. letech vystudoval filmovou dramaturgii na FAMU. Dvacet let poté pracoval pro Československou televizi jako dramaturg. Mezi jeho nejúspěšnější seriály patří Byli jednou dva písaři, Malý pitaval z velkého města, Tři chlapi v chalupě nebo Rozpaky kuchaře Svatopluka. Dietl zemřel na infakrt v 56 letech během rodinné tenisové čtyřhry.

Pět zajímavostí o seriálu

1. Ruské ne!

Seriál Nemocnice na kraji města sklidil velký úspěch i v zahraničí. Vysílali ho například na Kubě. Jen v Rusku byl odmítnut, a to jen proto, že by nikdo z tamějších diváků neuvěřil, že taková nemocnice vůbec existuje.

2. Nemocnice na Barrandově

Celý seriál měl vzniknout ve zdravotnických zařízeních. Jedním z nich měla být i nemocnice v Mostě, jenže jak se ukázalo, ta byla přítomností štábu až příliš zatěžována. Proto se mnoho pasáží dotáčelo ve studiích na Barrandově.

3. Inspirace životem

Jaroslav Dietl se inspiroval vlastní životní zkušeností během pobytu v nemocnici. V mládí měl problémy s kyčelním kloubem a ošetřoval ho právě takový svérázný lékař, jako byl Štrosmajer. Manželka Magdalena zase byla inspirací pro roli Elišky Balzerové alias Alžběty Čeňkové.

4. Živý vzor

Seriálové natáčení přineslo doživotní přátelství. I anestezioložka Dana Králová, herečka Jana Štěpánková (83), měla vzor v realitě. S ortopedkou, která ji inspirovala, se dodnes přátelí.

5. Role pro Popelku

Eliška Balzerová měla původně hrát milenku doktora Blažeje Inu. Tím pádem se pro roli Alžběty Čeňkové počítalo s Libuší Šafránkovou (64), televizní Popelkou. Režisér si to ale na poslední chvíli rozmyslel a Šafránkovou obsadil až režisér Viktor Polesný (69) do pokračování seriálu Nemocnice – nové osudy.

Kolik má dílů?

*5. listopadu 1978 – odvysílána první epizoda z 13dílné první série (režie Jaroslav Dudek).

*22. listopadu 1981 – televize začala dávat další 7dílnou sérii (režie Jaroslav Dudek).

*3. listopadu 2003 – první ze 13 dílů Nemocnice na kraji města po dvaceti letech (režie Hynek Bočan).

*26. září 2008 – další 13dílná série Nemocnice na kraji města – nové osudy (režie Viktor Polesný).

Osoby a obsazení

Ladislav Chudík primář ortopedie MUDr. Karel Sova

Miloš Kopecký doktor Josef Štrosmajer

Josef Abrhám doktor Arnošt Blažej

Jana Štěpánková anestezioložka Dana Králová

Iva Janžurová sestra Marta Huňková-Pěnkavová

Eliška Balzerová doktorka Alžběta Čeňková

Andrea Čunderlíková sestra Ina Galušková-Jáchymová

Ladislav Frej doktor Karel Sova ml.

Nina Popelíková vrchní sestra Jáchymová

Josef Vinklář doktor Cvach

František Němec cévní chirurg Řehoř

Jaromír Hanzlík řidič Roman Jáchym

Josef Somr ředitel nemocnice Pekař

Viktor Preiss hokejista Přemysl Rezek

Hana Maciuchová Alena Blažejová

Josef Dvořák Václav Pěnkava

Ladislav Pešek primář chirurgie František Vrtiška

Marie Mottlová Ema, hospodyně u Sovů

Helga Čočková Irena Štrosmajerová

Daniela Kolářová Kateřina Sovová

Jaroslav Moučka Kovanda, otec Blažejové

Dana Medřická doktorka Fastová

Oldřich Kaiser doktor Vojtěch Peterka

Stella Zázvorková zelinářka Růžena Dobiášová

Ferdinand Krůta zelinář Rudolf Dobiáš

Dietlová o smrti syna: Vyplakala jsem si oči, pomohla plastika! 

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.