Výživový odborník varuje: Dítě tím můžete i zabít! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Výživový odborník varuje: Dítě tím můžete i zabít!

Děti do jednoho roku by neměly jíst med.
Děti do jednoho roku by neměly jíst med. (iStock)

Slovenský odborník na výživu Igor Bukovský zbořil další z mýtů ohledně výživy dětí. V pořadu Teleráno na TV Markíza vysvětlil, že někteří rodiče svým malým dětem nevědomky ubližují. Patříte mezi ně?

Jedna z divaček se otázala, zda je vhodné sladit devítiměsíčnímu dítěti medem z vlastních zdrojů. Vzhledem k tomu, že med mnoho lidí považuje za přírodní lék, byla jeho odpověď šokující. Děti do jednoho roku by totiž podle něj med neměly jíst vůbec.

„Důvodem je, že med, i ten z nejlepších zdrojů může obsahovat bakterii Clostridium botulinum, která produkuje botulotoxin. Pro dospělé není vůbec nebezpečná v těch dávkách, v jakých se může v medu vyskytnout. Malé děti ale ještě nemají dobře vyvinutou střevní sliznici, imunitní systém a všeobecně důležité obranné mechanizmy, takže clostridium v medu může pro ně znamenat i smrtelnou infekci,“ vysvětlil Bukovský.

Podle něj je vhodné takto malým dětem sladit obyčejným nebo třtinovým cukrem. Vhodný je i javorový sirup, melasa a stévie, ne však ta listová.

 

 

 

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.