Ťukněte si s celebritou! Závodník F1 Michael Schumacher slaví 48 | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Ťukněte si s celebritou! Závodník F1 Michael Schumacher slaví 48

Michael Schumacher
Michael Schumacher (Foto: Profimedia.cz)

48. narozeniny dnes slaví závodník F1 Michael Schumacher. Přejeme všechno nejlepší, hodně štěstí, lásky a samozřejmě to zdravíčko!

Bývalý německý automobilový závodník a sedminásobný mistr světa formule 1 Michael Schumacher je statisticky nejúspěšnější pilot v historii tohoto sportu. Drží mnoho rekordů ve formuli 1, získal nejvíce mistrovských titulů, vítězství, nejrychlejších kol, bodů a nejvyšší počet výher v jedné sezoně. V sezoně 2002 se stal jediným jezdcem v historii, který se umístil ve všech závodech sezony na stupních vítězů.

Začínal na motokárách, vítězil v německých šampionátech Formule König a Formule 3, závodil za Mercedes v Mistrovství světa sportovních vozů. V Grand Prix Belgie 1991 debutoval Michael Schumacher ve formuli 1 s týmem Jordan, pak přestoupil do stáje Benetton, kde se v letech 1994 a 1995 stal mistrem světa. Pak odešel do týmu Ferrari, se kterým v letech 2000 až 2004 vyhrál pětkrát titul mistra světa. Od roku 2006 do roku 2009 působil jako poradce ve Scuderii Ferrari. V prosinci 2009 podepsal tříletou smlouvu s německou stájí Mercedes Grand Prix a na závodní okruh F1 se vrátil. Na titul mistra světa už ale nedosáhl. V říjnu 2012 Michael Schumacher kariéru pilota F1 definitivně ukončil.

Opakovaně předvedl ve své kariéře na několika okruzích skvělou jízdu v dešti, což mu vyneslo přezdívku Regenkönig či Regenmeister (dešťový král a dešťový mistr). Přezdíván byl též Rudý baron, což je přezdívka vypůjčená od legendárního německého letce z I. světové války Manfreda von Richthofena a zároveň narážka na Schumacherovo červené Ferrari. A Schumacherovi fanoušci svého oblíbence běžně titulují familiérními označeními jako Schumi, Schuey nebo jednoduše Schu.

Obrovská popularita vynesla Michaelu Schumacherovi roli ve francouzské komedii Asterix a Olympijské hry, kde si v roce 2008 zahrál postavu vozataje Schumixe (jediný, kdo ho nakonec porazil, byl Asterix). V animovaném snímku pro děti Auta zase namluvil Ferrari F430.

Schumacherův věhlas a zároveň jeho jméno (v překladu znamená obuvník), využila společnost Puma a přišla se speciální kolekcí bot Schumacher. Botám samozřejmě dominovala červená barva (jakou má Schumiho Ferrari), na patě byla zářivě vyšitá veliká číslice jedna (protože Schumi je přece jednička) a tu lemovalo sedm hvězdiček (což je počet Schumiho titulů mistra světa F1).

Kromě závodění působil Michael Schumacher také jako vyslanec UNESCO, angažoval se v četných charitativních projektech, na které daroval desítky milionů dolarů. Je ženatý a s manželkou Corinnou má dvě děti. Žijí ve Švýcarsku. Schumacherův bratr Ralf je rovněž bývalým pilotem formule 1.

Během kariéry byl Michael Schumacher také několikrát potrestán za nebezpečnou jízdu. Kvůli kolizi v závěrečném závodě v roce 1997 s Jacquesem Villeneuvem byl dokonce vyloučen ze šampionátu. Zažil také řadu dramatických okamžiků a zranění. Nejvážnější se mu paradoxně přihodilo před Vánoci 2013 nikoli v jeho monopostu, ale na lyžích. Ve francouzských Alpách upadl při sjezdu na kámen a skončil v nemocnici v Grenoblu v kómatu. Následovaly náročné operace a zatím neúspěšný proces zotavování, který mají pod palcem špičkoví a tudíž i luxusně placení lékaři.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.