Petr Žáček staví dům z konopí a raduje se: Konečně můžu pěstovat marihuanu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Petr Žáček staví dům z konopí a raduje se: Konečně můžu pěstovat marihuanu!

Hurá, konečně je pěstování marihuany povoleno, raduje se Petr Žáček.
Hurá, konečně je pěstování marihuany povoleno, raduje se Petr Žáček. (pro Aha! – Petr Žáček)

LIBEREC – Podivín Petr Žáček (40) si už může oddechnout! Konopí, ze kterého se vyrábí marihuana, může beztrestně pěstovat. Alespoň podle rozhodnutí Nejvyššího soudu, který v jednom z případů rozhodl, že se trestného činu dopustí pouze ten, kdo rostliny usuší a začne z nich dělat drogu.

 

Zahradník Petr Žáček zaseje každoročně půl hektaru konopného políčka. V Podviní na Litoměřicku staví už několik let neobvyklý dům z rostliny, která je u nás nejrozšířenější lehkou drogou.

„Konopí je výborný stavební materiál, mnohem lepší než rákos,“ pochvaluje si Žáček, který dům pojal jako pokus o stavbu z přírodních zdrojů. Jeho konopí, které na výrobu domu používá, je tzv. technické – obsah účinných látek v rostlině je tedy zcela nevhodný pro konzumaci. V jednom z kontrolních měření však hladina účinného THC neznatelně přesáhla hranici danou zákonem a Žáček byl odsouzen k podmíněnému trestu.

Podobným nedorozuměním by mělo rozhodnutí soudu nyní předejít. „Snad by to mohlo také pomoci rozšíření konopí jako skvělé technické plodiny,“ doufá Žáček. „Konečně budu mít klid a nemusím se bát, že mi sem vtrhne policie a já skončím u soudu,“ dodává.

Tresty za drogy

● Tomu, kdo bez povolení u sebe uchovává drogu nebo ji vyrábí či prodává, hrozí vězení na jeden rok až pět let. Možný je také peněžitý trest.
● Až na deset let si půjdou za mříže posedět členové organizovaných skupin.
● Osm až dvanáct let vězení hrozí například tomu, kdo drogu nabídne nezletilému.

Přelomový rozsudek

PRAHA (miš) – „Pěstování konopí nelze považovat za výrobu drogy,“ rozhodl soudce Eduard Teschler. Nejvyšší soud posuzoval případ Mojmíra Miklici a Hany Tiché z vesnice na Hradecku, kteří byli odsouzeni na základě toho, že měli pole s 500 rostlinami konopí. Pěstitele nakonec soud potrestal až napodruhé, po doplnění důkazů. „Podařilo se jim prokázat, že konopí i zpracovávali,“ řekla hradecká žalobkyně Petra Rademacherová. Tak by měla napříště postupovat i policie, pro tu se ale prý nic nemění. Pěstování konopí stále zakazuje zákon o návykových látkách.

 

 

 

 

 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.