Rebeka (7) - Jediná oslice s kardiostimulátorem | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 10. května 2024

Svátek slaví Blažena, zítra Svatava

Rebeka (7) - Jediná oslice s kardiostimulátorem

Miloš Sláma a Rebeka jsou nerozlučná dvojka.
Miloš Sláma a Rebeka jsou nerozlučná dvojka. (pro Aha! – Ludvík Pavlík)

TŘEBÍČ – Hrdinka a statečná bojovnice – jinak se ani nedá nazvat sedmiletá oslice Rebeka. Jako malé půlroční hříbátko začala upadat do bezvědomí. Opakovalo se to pravidelně, i několikrát denně, a trvalo vždy až minuty. Vynechávalo jí srdíčko.

..

„Dovezli jsme ji proto do Brna na veterinární školu, kde se nám o všechna naše zvířata ze zookoutku starají. Rebeku nám tam změřili a zjistili, že její srdce už bez pomoci bít nebude,“ popisuje oslíkův boj o život majitel Miloš Sláma z třebíčského zookoutku.

Studenti z veterinární školy se ale před sedmi lety rozhodli, že Rebeku zachrání. Pokusili se jí aplikovat na srdce lidský kardiostimulátor! „Věděli jsme, že šance jsou minimální. Navíc takovýto zákrok zkoušeli jenom v Americe v 50. letech,“ dodává Sláma.

Rebeka si pobyla celý rok v nemocnici a od té doby stačí jejímu srdci jenom roční kontroly a měření baterie. „To postižení jí už zůstane na celý život. Kdo o tom ale neví, tak to ani nepozná,“ říká majitel.

Sama oslice si svoje postižení moc dobře uvědomuje, a stejně tak i postižení malých dětí, které do zookoutku pravidelně docházejí na hiporehabilitace. „Když posadím děti z naší mateřské školy na Rebeku, je to jako by oba zapomněli na svůj handicap. Děti jsou šťastné, že se dokážou pohybovat a Rebeka si zase užívá to, že je středem pozornosti,“ popisuje učitelka speciální mateřské školy Miloslava Valová.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.