Pamatujete si na kukačku, pstruha nebo žluťáska? Těmhle se krátí život! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 7. května 2024

Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství

Pamatujete si na kukačku, pstruha nebo žluťáska? Těmhle se krátí život!

Fotografie
Fotografie (internal)

PRAHA – Pokud při procházce v lese uslyšíte hlasité »kuku! kuku!«, máte pořádné štěstí! Podle odborníků je totiž kukačka v ohrožení a léta života svým kukáním odpočítává i sama sobě. Oteplování planety způsobuje změny klimatu a vychytralým ptákům škodí.

Pokud při procházce v lese uslyšíte hlasité »kuku! kuku!«, máte pořádné štěstí! Podle odborníků je totiž kukačka v ohrožení a léta života svým kukáním odpočítává i sama sobě. Oteplování planety způsobuje změny klimatu a vychytralým ptákům škodí. Kromě kukaček jsou v ohrožení i motýli a pstruzi. Čilým rybičkám se nelíbí v teplých řekách, motýlům zase vadí hnojiva i sekání zahrad.

Pstruhům vadí teplá voda

Čilé rybičce se přestává líbit v našich řekách, protože jejich voda je příliš teplá! Za oteplování přitom mohou paradoxně čističky odpadních vod, které vypouštějí mnohem teplejší vodu, než běžně proudí koryty řek. Citlivým pstruhům se nelíbí oteplení větší než jeden stupeň. Ideální je pro ně voda o teplotě od 14 do 17 stupňů Celsia. Nejvíce se těmto rybkám daří na řece Ohři a Dyji v blízkosti Nechranické a Vranovské přehrady.

Kukačka nemůže řádit v hnízdě

Kliknutím zvětšetePtáci, kterým kukačka s oblibou podstrkuje do hnízda svá vajíčka, se kvůli oteplování vracejí z teplých krajin dříve a s předstihem kladou svá vajíčka. Když se z Afriky na jaře kukačka vrátí, aby taky ona nakladla vajíčka, mláďata ostatních pěvců se už líhnou. Podle odborníků kukačka pak nemá kam dávat vajíčka, a proto jich tolik ubývá.

Motýli nenávidí sekačky

Kliknutím zvětšeteNa vymření jsou i motýli. Z těch našich jsou na tom nejhůře žluťásek barvoměnný a modrásek východní. Křehkému hmyzu vadí nejvíce hnojení a časté kosení zahrad a luk. Motýlům totiž ubývají přirozené úkryty. To potvrzují i odborníci.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.