Hitparáda našich NEJ MACECH: Kretschmerová, Žilková nebo... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Hitparáda našich NEJ MACECH: Kretschmerová, Žilková nebo...

Dokonalá macecha Jaroslava Kretschmerová
Dokonalá macecha Jaroslava Kretschmerová (Foto Česká televize, ara)

Když chcete mít v pohádce esenciální, neředěné zlo, zákeřné a obludné a čarodějové, čerti a jiní záporáci jsou jen slabý čajíček, potřebujete nutně macechu! V uplynulých letech jsme o Vánocích představili prince, princezny, krále, a tak teď dostávají prostor konečně potvory. Macechy jsou v příbězích fenoménem, jsou jako ostré koření, aby měla pohádka grády. V ženském podání je totiž zlo více rafinované, záludné a odpudivé. Někdo tvrdí, že je postava nevlastní matky přežité klišé, vždycky vyvdané dítě šikanuje, ale na druhé straně je hereckou příležitostí!

Schválně, koho máte před očima, když se řekne – macecha? Ta, co trýzní Popelku, je pěkná mrcha, o tom žádná. Nadržuje vlastní dceři a tu nevlastní nutí nesmyslně přebírat hrách. Musí ji mít pořád za zadkem, sama nezvládne nic.

Znalci vědí, že prvotřídní potvorou je také Dorota Máchalová z pohádkového šlágru S čerty nejsou žerty (1984). Jde jí samozřejmě o prachy, kromě Petra Máchala, kterého chce poslat na vojnu, utancuje k infarktu i mlynáře. Dokonce i čerti jsou na ni krátcí. Naštěstí jen dočasně, stejně nakonec skončí v pekle.

Je zajímavé, že v pohádkách nemívají podobné charaktery otčímové. Tady se mohou herci bouřit kvůli genderové nevyváženosti. „Vždycky říkám, že je to okoukané. Divím se, že se ještě ani v jednom filmu neobjevila macecha hodná, laskavá, která na Popelku nedala dopustit,“ směje se režisér pohádek Zdeněk Zelenka. „To já radši vdovce rovnou pohřbím, než abych mu našel macechu, to bych mu nemohl udělat,“ líčí s vtipem sobě vlastním další pohádkový režisér Zdeněk Troška. „Já si raději do filmů dávám tchyně. Šílené ženské na zabití. A ty mi stačí. Třeba Eva Holubová v Doktoru od jezera hrochů, ta byla fakt šílená. Nebo Horáčková v Babovřeskách,“ dodává ještě Troška.

Co musí mít »správná« macecha

1/ Má především vlastní dítě, nějakým způsobem defektní, neschopné a líné, které protežuje.
2/ Má mindrák z líbezné krásy nevlastní dcery, v sobě hodně nenávisti, na tváři neupřímný úsměv. Většinou se obléká nevkusně.
3/ Zpravidla šikanuje i manžela, dává mu sodu, a dokonce mu někdy usiluje o život. Je záludná, většinu času ji zaměstná intrikaření.
4/ Pro samé pletichy proto nemá čas na pořádnou práci a nakládá ji na bedra nešťastníků, jako je Popelka apod.
5/ Pochopitelně žárlí na vyvdané dcery nebo syny, a tak je před jejich otcem pěkně očerňuje.
6/ Děti většinou pošle do lesa, nebo do mrazu pro jahody, nechá je zabít a podobně, aby jí spadl do klína veškerý majetek.
7/ V dávných drsných pohádkách se neštítí nešťastnici vydloubat oči a usekat ruce a nohy, což vyžaduje silný žaludek. Sněhurku např. chtěla zlá královna nechat roztrhat divou zvěří, ale myslivec byl lidumil, tak ji vzal tam, kde nejsou dravci, ale žijí trpaslíci.

Macechy jsou svébytná disciplína, chlapi totiž jejich »schopnosti« postrádají, většinou nebývají ani tak krutí. Vzpomeňme v Kytici, konkrétně baladě Zlatý kolovrat, macechu, která vyvdané dceři usekala ruce nohy a oči vydloubala. To, že se pak holka dala dohromady, je jenom štěstí! Zajímavé je, že se jmenovala Dora, přitom v Popelce je Dora zlá, vlastní dcera macechy.

Někdy je to síla, co takové zlé ženské dovedou. V pohádce Perinbaba (1985) skutečně obludná Soňa Valentová posype buchty uspávacím práškem, a když Alžbětka s milým usnou, hodí ji do studny, to už také vyžaduje jistou deviaci.

Jen blázen pošle dítě v chumelenici do lesa, aby přineslo jahody, na to musí být zadavatel úkolu fakt svině... „Já si svoji macechu užila. Netušila jsem, kolik zloby a sobectví v sobě mám. Bylo to nakonec vlastně příjemné hrát takovou mrchu,“ libovala si Veronika Žilková, jejíž macechy z Dvanácti měsíčků byla excelentní!
Jiné macechy své děti šmírují, což je případ kouzelného zrcadla a zlé královny ve Sněhurce. Prostředky bývají rozmanité.

Hitparáda macech

1/ Dvanáct měsíčků, Veronika Žilková
2/ S čerty nejsou žerty, Jaroslava Kretschmerová
3/ Tři oříšky pro Popelku, Carola Braunbock
4/ Perinbaba, Soňa Valentová
5/ Kytice, Nina Divíšková
6/ Mrazík, Věra Altajskaja
7/ Sněhurka, zlá královna
8/ Arabela, Jana Brejchová (tady je trochu odchylka, podobu maminky Arabely na sebe vzala čarodějnice v podání Jany Andresíkové, takže nešlo o skutečnou macechu, i když se chovala hrozně. Poznala se podle ošklivé pihy ve tváři).
9/ Kdyby byly ryby, Tatiana Vilhelmová
10/ Perníková chaloupka, něco jako paní Colombová, nikdo ji neviděl, ale všeobecně se ví, že dřevorubce s Jeníčkem a Mařenkou do lesa poslala macecha. Že se dostanou do perníkové chaloupky, je vlastně klika.

+ bonus: Pelíšky - Macecha Evy Holubové se snaží, chce se dát s dcerou Jiřího Kodeta do kupy, ale chvíli to přece jen trvá. Nakonec celá rodina v osmašedesátém stejně emigruje a v Anglii to podle všeho už všechno klape.

Odkud se vzala zlá královna ze Sněhurky?

Německý historik Eckhard Sander má za to, že předlohou Sněhurky je hraběnka Margarete von Waldeck (narodila se 1533). V šestnácti ji nevlastní matka Katharina z Hatzfeldu vyhnala z domu. Dívka se dostala až do Bruselu a tam se zamilovala do španělského prince Filipa II. Macecha byla vzteky bez sebe a Margarete ve věku 21 let záhadně zemřela na otravu. Sedm trpaslíků potom Sander vysvětluje tím, že otec Margarete vlastnil měděné doly, ve kterých byly nuceny pracovat i děti a v hrozných podmínkách buď zemřely, nebo měly zdeformované končetiny, byly podvyživené a mnoho nevyrostly.

 Evík ze Slunce, seno Jaroslava Kretschmerová: Proč se změnila ve stařenu?

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.