Herec vysoudil 7 hektarů pozemků u D5: Skamene bude oráč? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Herec vysoudil 7 hektarů pozemků u D5: Skamene bude oráč?

Roman Skamene
Roman Skamene (Blesk – Martin Hurda, archiv Blesk)

Ostřit pluh si může začít herec Roman Skamene (63, Bony a klid)! Čtyři pozemky, které si se svojí příbuznou vybral jako zbývající restituční náhradu, mu včera bez jeho přítomnosti přiklepl Okresní soud v Tachově. 

Jde o 7 hektarů orné půdy v katastru obce Málkovice v blízkosti čerpací stanice u dálnice D5 na Tachovsku. Skamene a jeho příbuzná se u soudu žalobou domáhali po Státním pozemkovém úřadu (SPÚ) jejich převedení. Právní zástupkyně SPÚ u soudu argumentovala tím, že Skamene nesplňuje stanovené podmínky. „Musí to být dlouhodobá, aktivní, leč marná snaha oprávněné osoby získat náhradní pozemek ve veřejných nabídkách za nezákonný postup SPÚ vůči této osobě,“ uvedla zástupkyně SPÚ. „Nefunguje to tak, že restituent si ukáže na pozemek a ten dostane,“ dodala.

Jenže soud to viděl jinak. „Deset let se žalobci domáhali svých práv. Jednání SPÚ bylo liknavé a žalobcům teď soud vyhověl. Tyto pozemky jim může stát bez problémů vydat. Jejich cena činí 102 tisíc korun. Je tak zhruba o 2 tisíce Kč vyšší než jejich restituční nároky. Rozdíl musí žalobci zaplatit SPÚ,“ řekl soudce František Kříž. U soudu zaznělo, že jednání SPÚ v tomto restitučním řízení vykazovalo znaky svévole a libovůle.

Místo Vršovic Tachovsko. Proč?
Romanovi Skamene a jeho příbuzné Magdaleně Šonkové soudy už dříve přiznaly restituce přesahující dva miliony korun a oba byli uznáni jako vlastníci pozemků v pražských Vršovicích. Ty jim ale nebyly vydány, a oni tak mohli žádat SPÚ o jiné pozemky, což také učinili. Zbývalo vypořádat už jen poslední část – právě v hodnotě 100 tisíc. O tom, proč si dvojice vybrala pozemky u dálnice D5 na Tachovsku, lze jen spekulovat

Roman Skamene: Už jsem zmoudřel! Ale štve mě, když ženský hekaj!

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.