Herec Petr Stach (44) má další roli: Jak měl Stach strach | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Herec Petr Stach (44) má další roli: Jak měl Stach strach

Petr Stach
Petr Stach (Zbyněk Pecák)

Třetí, a pravděpodobně poslední řada minisérie Labyrint startuje na České televizi už zítra. Sedmidílná tajemná kriminálka režiséra Jiřího Stracha (44) opět přinese záhadnou vraždu s náboženským motivem, ale také nové postavy. Tým majora Remeše (Jiří Langmajer) doplní Lenka Vlasáková, která se jako psycholožka mihla už v první sérii, nejmladší vyšetřovatelka Denisa Nesvačilová a herec Petr Stach.

„Doporučovali mi, ať obsadím Stacha, a já se přeslechl a slyšel Stracha. Neznal jsem ho. Tak jsem si říkal, že to je dobrý – Strach bude režírovat Stracha. Když jsem zjistil, že ve jméně nemá to »r«, už byl obsazený,“ vypráví režisér, proč se rozhodl obsadit právě herce, který si vyšetřovatele zahrál už v kriminálce Případy 1. oddělení. A co na to Petr Stach?

Do Labyrintu vstupujete jako nová postava, kriminalista Viktor Kostka. Jaký podle vás je?
„Je to vyšetřovatel, který má svou práci rád a ví, proč ji dělá. Zároveň je to, jako každý chlap, tak trochu mistr světa, takže se občas sekne.“

Není to váš první vyšetřovatel, pamatujeme si vás jako kapitána Anděla z Případů 1. oddělení. Dokázal byste je porovnat?
„Je to jiný projekt a jiná koncepce. Případy byly spíše dokumentární, Labyrint je více mysteriózní, pohádkový. Jsou tu jiní herci, text, zápletka. Ale řekl bych, že kapitán Anděl byl naivnější než vyšetřovatel Kostka. Já je mám ale rád oba!“ (směje se)

Natáčeli jste v okolí Brna. Jak náročné pro vás bylo dojíždění?
„No to víte, slavnou D1 znají všichni řidiči nejenom v Čechách. My jsme měli tu výhodu, že jsme po ní většinou jezdili po představení v noci, takže byl klid. Ale když jsme po natáčení v Brně jeli zpět na představení do Prahy, byl to vždycky stres, jestli to stihneme. Stačí jedna nehoda, a můžete mít hodiny zpoždění.“



V Případech 1. oddělení jste se poprvé setkal s výslechy a skutečnými kriminalisty. S čím jste se potkal tady?
„Naštěstí v Labyrintu většinu policejní práce přebraly postavy policejních techniků. »Případy« byly odbornější, tady je to víc klasická detektivka. Skládáme mozaiku tak, aby se neztratilo napětí. Nic nového jsem se tedy učit nemusel.“

A co práce se zbraní?
„Jednou ji tu budeme držet! Mně to vždycky přijde strašně legrační, já a zbraň, protože k nim nemám vztah. Vždycky potřebuju poradce, který mě bude nějakým způsobem korigovat, aby to nevypadalo směšně.“

Celý rozhovor si můžete přečíst v tištěném vydání nedělní deníku Aha!

3x o Labyrintu
• Třetí série Labyrintu se natáčela 77 dnů, a to 93 lokacích, nejvíce v Brně a na jižní Moravě. Protože zde hraje většina pražských herců, museli na natáčení dojíždět. Kromě Moravy se točilo i v Rakousku, například na hradě Haardeg.
• Vystřídalo se zde 86 herců a spousta členů odborného komparzu. Byl totiž potřeba policejní dohled, technici a kaskadéři, které filmaři použili například při zapálení či zastřelení člověka, v případě umrzlého člověka anebo při střílení šipkou.
• Kromě toho nemohly chybět ani speciální rekvizity – policejní zátarasy, figurína přibitá na kříži anebo cely ve sklepení hradu.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.