Režisér Zelenka chystá vánoční pohádku: Chybí mu to nejdůležitější! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Režisér Zelenka chystá vánoční pohádku: Chybí mu to nejdůležitější!

Zdeněk Zelenka
Zdeněk Zelenka (Foto: ara)

Ještě tu nejsou ani letošní Vánoce a už se připravuje sváteční pohádka na příští rok! Tentokrát ji dostal na starost opět režisér Zdeněk Zelenka (63), který jich má na svém kontě už pět. Úspěch slavil například s Nesmrtelnou tetou, Kouzly králů nebo Duchem nad zlato. A protože dobře ví, že úspěch závisí nejen na scénáři, ale také na hlavních představitelích, vyhlásil casting. Nejdůležitější je totiž princezna!

Zdeněk Zelenka (62) patří mezi režiséry, kteří mají »čuch« na objevování nových talentů. Pro Nesmrtelnou tetu našel Filipa Blažka, pro Kouzla králů Martina Krause, pro Ducha nad zlato zase Veroniku Kubařovou. „Věřím na to, že když má někdo opravdu výrazný talent, tak to je, jako když někdo vejde do místnosti, má zvoneček a zazvoní. To nepřeslechnete a nepřehlédnete,“ komentuje to režisér. „Ale jakmile se přemýšlí o tom, jestli ano nebo ne, tak je to vždycky přibližné,“ dodává.

Nejdůležitější je nic nepodcenit. I když natáčet se bude až příští rok v létě, už v prosinci je třeba mít přehled, jací hlavní představitelé připadají v úvahu. A tak se v Castingovém studiu Soni Ticháčkové sešlo adeptů několik desítek. Část jich pozvala agentura, někteří přišli sami – Zdeněk Zelenka si totiž informaci o konkurzu vyvěsil na Facebook.

„Hledáme s velkým předstihem, abychom se pak nedostali do presu a nemuseli brát někoho jenom proto, že je mladý,“ směje se režisér a pokračuje: „Řekli jsme si, že pokud teď na trhu ti dva jsou, tak je musíme najít. Ať už je to v Čechách, na Slovensku, nebo třeba v Polsku.“

Jaká má být princezna
Casting začíná a na chodbě se tísní lehce nervózní adepti. Mají jen pár minut na to, aby předstoupili před režiséra a dokázali mu, že vybrat by si měl právě je. Fotí se s pořadovým číslem, představují se, říkají monology. Vše se nahrává na kameru, aby si režisér mohl záznam prohlédnout zpětně a v klidu. „Vždycky je zajímavé sledovat, kdo všechno si myslí, že by mohl hrát princeznu,“ usmívá se režisér.

Kritéria jsou totiž velmi přísná. Musí být nejen hezká, ale i hodně mladá – ideálně pod dvacet. Umět hrát, mít cit pro komedii, kultivovaný projev, být temperamentní a splnit i další požadavky. „Vždycky se dívám i na vlasy a představuju si, jak to bude vypadat na kameru. Ideální je, když má dlouhé husté vlasy, protože jakékoli příčesy jsou pak vždycky vidět,“ říká režisér, který dobře ví, že ideální kandidátku je velmi těžké najít. Navíc pro tuto pohádku by měla umět jezdit na koni!



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.