Ondřej Sokol prozradil, v čem je mistr světa! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Ondřej Sokol prozradil, v čem je mistr světa!

Ondřej Sokol
Ondřej Sokol (Foto: Zbyněk Pecák)

Známe jej jako moderátora populární show Tvoje tvář má známý hlas, anebo jako herce z divadla, filmů a seriálů. Ne každý už ale ví, že Ondřej Sokol (45) je také zkušeným režisérem. A že kromě činoher režíruje i muzikály! Tím posledním je Funny Girl v divadle Studio DVA, který tu nazkoušel s Monikou Absolonovou a Romanem Zachem. Jak se známý moderátor a herec cítí v kůži režiséra a jak zvládá neskutečný zápřah? To přímo záhy po premiéře prozradil v rozhovoru pro Nedělní Aha!.

Ondřeji, jak prožíváte své premiéry v roli režiséra?
„Muzikálové o něco líp než činoherní. Je tam totiž hudba, a tak si vždycky chvilku odpočinu. Samozřejmě vždycky vidím jenom svoje chyby, který jsem tam nadělal, ale hudba mi vždycky udělá lepší náladu. (směje se) Ale jinak prožívám premiéry pracovně. Co se povede, beru za normální a sčítám jenom věci, který ještě musím opravit.“

Jako moderátor jste prý zpočátku míval trému, máte ji ale i jako režisér?
„Při premiéře už mám strach jen o herce, protože jim nemůžu pomoct. Při zkoušce, když se něco nedaří, tak to můžu zastavit a nějak popohnat. Při premiéře už ne, a tak s nimi jen soucítím. To je, jako když se díváte, jak vaše děti jedou slalom. A když se rozsekají o ty branky, tak se vám chce brečet. Tady na Funny Girl to ale projeli dobře.“ (směje se)

V divadle Studio DVA je to už vaše čtvrtá režie. Která z nich vám byla nejbližší?
„Asi vždycky ta poslední. Každá byla něčím nová a byl to velikej souboj. Tady to totiž není běžný muzikálový divadlo. Není tu orchestřiště. A tak vždycky musím někam umístit kapelu. Takže i řešení scény musí být vždycky nějak nezvyklý, pereme se tu se spoustou věcí.

Například?
 „Je to bývalý kino, takže tu není zákulisí. Za »šálama« je jen třicet centimetrů místa! Takže tu ani nemůžou vyjíždět nějaký velký věci. Vždycky je velkej problém a velký uvažování, jak má vlastně celá scéna vypadat. Ale tím je to skvělý, že neděláme žádnou zaběhlou práci. Snažím se neopakovat, a tak je to pokaždý strašně náročný a na hraně toho, jestli to vůbec zvládneme nebo nezvládneme. Tak zatím jsme tu čtyřikrát úspěšně dojeli do cíle.“

Dřív jste režíroval činohry, jak jste se vlastně dostal k muzikálu?
„Já jsem nikdy nemyslel, že bych režíroval muzikály. Režíruju v Činoherním klubu úplně jinou dramatiku. Přišlo to, až když jsem se seznámil s Michalem Hrubým, který za mnou přišel s Hello, Dolly! a s tím, že by ji měla hrát Ivana Chýlková. On vždycky přijde a má představu o titulu a hlavním obsazení. A já řeknu, jestli jo, nebo ne. A takhle mi to tady vyhovuje. Je to něco, kam bych se myslím sám nepodíval, kdybych o tom rozhodoval já.“

Režírujete, hrajete, moderujete »Tvář«. Zvládáte vůbec někdy odpočívat?
„Relaxace mi začíná až teď po premiéře. Sice dělám dál »Tvář«, ale nebudu do toho režírovat, což je pro mě neskutečná úleva. Příštích asi čtrnáct dní mám jenom »Tvář« a jenom představení a mám pocit, že jedu na dovolenou! Protože teď to bylo tak na hranici toho, abych to zvládl. Posledních deset dní před premiérou jsem měl během dne pocit, že malinko omdlívám. Bylo to neúnosný. A to jsem do toho ještě točil film. A tak i dneska mám pocit, že tu dlouho nevydržím, že brzo upadnu do kómatu.“ (směje se)

Jak v takovém zápřahu zvládáte vypnout, co vás odreaguje?
„Jsem mistr světa ve spaní. Za to bych Český republice mohl vozit medaile! Ale strašně tuhle disciplínu zanedbávám. (směje se) Takže myslím, že nyní zarelaxuju tímhle.“

Píše vlastní muzikál!
Kromě toho, že stále točí »Tvář« a hraje, čeká Ondřeje Sokola další spousta aktivit. „Budu točit další dva filmy a v divadle Studio DVA budeme chystat původní muzikál, ke kterému píše hudbu Kryštof Marek,“ prozradil Ondřej, který ho bude nejen režírovat, ale i psát. „Pracovně mu říkáme Šestka a je to o šesti lidech, kteří žijí osamělí, každej ve svým bytě. Je to inspirovaný jedním filmem, který jsem kdysi viděl. O přátelích, kteří se nikdy nepotkají, jenom se baví po telefonu. A to tady probíhá taky,“ doplnil herec. Nový muzikál by měl mít premiéru už příští sezonu!

Celý rozhovor si můžete přečíst v tištěném deníku Aha!

Podívejte se na Ondřejovo zranění ve »Tváři«:

Video se připravuje ...



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.