Vacek s Dejdarem: Jak lechtali Bohdalovou! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Vacek s Dejdarem: Jak lechtali Bohdalovou!

Ač má Jiřina Bohdalová 85 let, nebála se aktivně zapojit. Co jí moderátoři prováděli, uvidíte ve druhém díle, v sobotu 11. února.
Ač má Jiřina Bohdalová 85 let, nebála se aktivně zapojit. Co jí moderátoři prováděli, uvidíte ve druhém díle, v sobotu 11. února. (Foto Aha! - D. Malík, Česká televize, FTV Prima )

Včera odstartovala na televizních obrazovkách nová show Tajemství těla, která znovu dala dohromady oblíbenou moderátorskou dvojici – herce Petra Vacka (52) a Martina Dejdara (51). Společně tu odhalují věci, které jste netušili, a zkoušejí pokusy na sobě i svých hostech. „Petr už od dětství na svém těle zkouší různý věci. Nechá se něčím pokousat nebo na sebe nasype šváby, aby věděl, co to dělá,“ smál se Martin. Co se ale při netradičním natáčení dělo, prozradil Petr Vacek.

Co pro vás bylo při natáčení nejtěžší?
„Hodně fyzicky náročný byl pokus, kdy jsme zkoušeli, co dospělý člověk zvládne v porovnání s malým dítětem. Máte tu samou činnost a vykonává ji malý dítě a vy. A najednou vidíte, že metabolismus dospělýho člověka je zásadně odlišnej od toho dětskýho.“

Které pokusy jste si naopak nejvíc užíval?
„Ty, které jsem dělal sám na sobě. Třeba když jsme zjišťovali, kde jsou rozmístěný receptory bolesti. Pravda je, že jsem si najednou připadal, že jsem nějakej superhrdina, že mě vlastně nic nebolí! Až jsem pak z toho byl docela nervózní a říkal si, jestli nejsem vadnej, jestli třeba nemám nějakou poruchu nervovýho systému! Docela vtipný bylo, že den potom jsem šel na rehabilitaci, a tam mě paní doktorka zmáčkla nějaký místo na noze. A hned jsem zjistil, že jsem úplně normální a že tu bolest vnímám stejně silně jako každej jinej člověk. A z toho pokusu jsem si odnesl fialový záda!“ (směje se)

Sáhl jste si i na pokraj svých sil?
„Ano. Překvapivě náročnej byl pokus, kdy jsme měřili, kolik potu člověk vypotí za den. My jsme se to snažili zachytit speciálním oblekem, a tam opravdu došlo k velmi zvláštním stavům, kdy jsme pokus museli přerušit. Pocení je strašně důležitý pro termoregulaci, ale když ho zamezíte, tak vám vzrůstá tělesná teplota a nedochází k odpařování. Takže ve čtyři hodiny odpoledne jsem musel na chvíli přestat, jinak bych omdlel!“

Byl nějaký pokus, jehož výsledek vás opravdu překvapil?
„Třeba když jsme zkoumali rozdíly mezi mužem a ženou. Zajímavý je, co se stane, když muži a ženě řeknete, aby vám ukázali ruku. Každej to udělá úplně obráceně. Nebo hrozně zajímavý byly pokusy, co jsme dělali s dětmi, třeba co se týká prostorový orientace. Do určitýho věku vnímáte svět ne podle »levá a pravá«, ale podle toho, jak je ve skutečnosti, a pak vás naučí, co je levá a pravá a prostorovou orientaci už máte najednou jinou.“

Pokusy zkoušíte i na hostech. Tím nejstarším byla Jiřina Bohdalová, co jste jí prováděli?
„My jsme ji lochtali. (směje se) Jiřinka je dáma, která říká, že výhoda jejího věku je v tom, že už si nemusí brát servítky. A ona si opravdu servítky nebere. Asi nás prostě má ráda, jsou kamarádi s Martinem, takže i do těch našich pokusů a blbostí šla, i když už pak toho měla plný zuby a opravdu nás poslala do patřičných mezí!“ (směje se)

Víte, že...
■ Lidské tělo vyprodukuje za půl hodiny tolik tepla, že by přivedlo k varu asi 4 litry vody?
■ Naše srdce přečerpá za den až 10 litrů krve?
■ V těle máme průměrně 12 kilogramů uhlíku?
■ Každou minutu se na světě narodí přibližně 255 dětí?
■ Na úsměv potřebujeme 17 druhů svalů, kdežto na zamračení 43?
■ Otisk jazyka je jedinečný stejně jako otisk prstu?
Tyto a mnohé další zajímavosti se dozvíte v pořadu Tajemství těla. Ten odstartoval včera ve 20.00 na ČT1. Zatím je natočeno 8 dílů.

A na Primě jede davinci!
Zábavně-naučný pořad odstartoval 19. ledna i na televizi Prima. Show s moderátory Vojtou Kotkem a Jiřím Mádlem pod názvem davinci představí divákům nejzajímavější fakta a teorie. „Dozvíte se, kdy tu naposledy byli mimozemšťané, jak přežít v extrémních podmínkách, co jsou a nejsou mýty o
sexu nebo jak spáchat dokonalý zločin. Stanete se experty a proměníte se v nejchytřejší a nejzábavnější společníky,“ představuje show davinci Kotek.

Celý rozhovor si můžete přečíst v tištěném deníku Aha!



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.