PROSTŘENO: Krkonošské kyselo podle Josefa Vrbniaka

Hostitel Josef si připravil typické krkonošské menu a v tom nesmí chybět tradiční kyselo. Takto polévku připravovala už Josefova maminka.
Krkonošské kyselo podle Josefa Vrbniaka
Potřebujete:
• 200 g chlebového kvásku • 1 cibule • hrst kmínu • 2 – 4 vajíčka • 100 g slaniny • sušené nebo čerstvé houby (čím více, tím lépe) • 1 lžíce másla • sůl
Postup:
Kvásek namočíme do vody - nejlépe přes noc. Nadrobno si nakrájíme slaninu, orestujeme, přidáme jemně pokrájenou cibulku, kterou necháme jemně zesklovatět, a kmín. Přidáme trochu vody a necháme provařit houby. Kvásek si velmi dobře rozkvedláme, aby v něm nebyly hrudky, a přilijeme ho k provařeným houbám.
Za stálého míchání přivedeme do varu a ještě chvíli vaříme. Do hotové polévky přidáme usmažená vajíčka a dle chuti dosolíme. Na zjemnění chuti pikantního kysela můžeme přidat smetanu, kdo chce lehčí večeři, může dát na dno talíře kousky uvařených brambor, které polévkou zalijeme. Na talíři pak ještě polijeme trochou rozškvařeného másla.