VIP Prostřeno: Připravte si pečenou zimní zeleninu podle Kateřiny Neumannové!
Do dalšího dílu VIP Prostřeno přijala pozvání Kateřina Neumannová, která pozve své spolusoutěžící do vlastního penzionu na Šumavě. Účast v soutěži vzala jako výzvu, proto uvařila pokrmy, které normálně doma nevaří. Vyzkoušejte například pečenou zimní zeleninu s kozím sýrem.
Pečená zimní zelenina s polníčkem a kozím sýrem
Potřebujete:
1 balení salátu polníčku • 2 červené řepy • 2 pastiňáky nebo kořenové petržele • 2 sladké brambory (batáty) • čerstvý kozí sýr
Na zálivku:
půl lžičky moučkového cukru • 2 polévkové lžíce octu balsamico • půl lžičky plnotučné hořčice • panenský olivový olej • sůl
Postup:
Řepu oloupeme a nakrájíme na osminky. To stejné provedeme i s ostatní zeleninou. Poklademe ji na plech vyložený pečicím papírem, pokapeme olivovým olejem, posolíme a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme při 200 stupních do změknutí přibližně 25 až 30 min. Mezitím si připravíme zálivku na salát: v malé uzavíratelné sklenici smícháme olivový olej, sůl, půl lžičky moučkového cukru, půl lžičky hořčice a 2 polévkové lžíce kvalitního octa balsamico. Vše důkladně protřepeme, až nám vznikne krémová emulze. Na talíř klademe pečenou zeleninu, polníček a jemně přelijeme zálivkou. Zakončíme kozím sýrem, který na pokrm rozdrolíme.
Mořský ďas se špenátem, houbami shitake a šalotkovou omáčkou
Potřebujete:
mořský ďas • slanina lardo • čerstvý špenát • houby shitake • sůl • bílý pepř
Na šalotkovou omáčku:
Šalotka • slané máslo • smetana na vaření
Postup:
Kousky filetů z ryby obtočíme plátkem jemné slaniny lardo a jednu stranu obalíme ještě ve strouhance. Krátce orestujeme na rozpálené pánvi a pak necháme dojít v horké troubě jen asi 6–7 minut. Houby krátce opečeme se stroužkem česneku na oleji a na krátkou dobu přihodíme čerstvý špenát. Rychle stáhneme a dáme ze špenátu odsát tuk a vodu na papírové utěrky. Omáčku připravíme ze šalotkového základu, který provaříme se smetanou. Potom postupně vmícháváme máslo, které za stálého šlehání spojíme se šalotkovým základem se smetanou. Již nevaříme, takže je omáčka krásně krémová.
Opilé fíky se skořicovým mascarpone
Potřebujete:
čerstvé fíky • máslové sušenky • 1 marcarpone • skořice • moučkový cukr • 1 smetana ke šlehání • portské víno
Postup:
Nejdříve si připravíme krém, kdy smícháme 250 g sýra mascarpone s polévkovou lžící moučkového cukru, jednou vyšlehanou smetanou a skořicí. Chvíli před servírováním sušenky rozdrtíme a směsí poklademe dno servírovacích sklenic. Fíky pokrájíme a navrstvíme na sušenky. Zakápneme portským vínem a necháme asi deset minut odležet. Poté sklenice doplníme skořicovým krémem a podáváme.