Festival Česká chuťovka: Připravili i čápy s mákem!

Také vám nedalo spát, kde tvůrci nedávné »primácké« kulinářské show, ve které si soutěžící pornoherečka Dolly Buster, heja heja zpěvačka Iveta Bartošová či slovenská milionářka Nora Mojsejová nadávaly do ku*ev, našli inspiraci pro název Čápi s mákem? Aha! to zjistilo.
Ty největší lahůdky z naší kuchyně můžete ještě dnes ochutnat na pražské Kampě na festivalu Česká chuťovka. Absolutním vítězem letošního ročníku se sice staly tradiční valašské koláče frgály z Velkých Karlovic, velký úspěch mají ale i takzvané čápy s mákem, jídlo, které názvem inspirovalo televizní tvůrce.
Tuto tradiční staročeskou pochoutku má jako jediný v Česku patentován zámek Loučeň ve středních Čechách. Recept na jednoduchou lahůdku pochází ze staré rodinné kuchařky hraběcí rodiny ThurnTaxisů.
Čápy s mákem
Potřebujete:
- bramborová kaše z minulého dne nebo uvařené pomačkané brambory
- hrubá mouka
- vejce
- slunečnicový olej
- mák
- máslo
- cukr moučka
- hřebíček
- skořice
- mražené švestky
- zakysaná smetana
Postup: Bramborová kaše se promíchá s vejci, hrubou moukou a vytvoří se hustší těsto. To se vytvaruje pomocí dvou lžic v noky, které se usmaží dozlatova. Pak se vyjmou a obalí v mletém máku s moučkovým cukrem. Na talíři se ještě posypou mákem, ozdobí půlkami teplých švestek svařených s cukrem, hřebíčkem a skořicí. Pokrm doplníme polévkovou lžící zakysané smetany.