Ridiho letní recepty! 1. díl: Letní studené rizoto!

A je to tady! Právě dnes začínáme na stránkách Aha! tisknout exkluzivní letní recepty »primáckého« kuchaře Emanuela Ridiho (36). Celkem tři týdny od pondělí do soboty najdete na tomto místě jednu jeho dobrotu ze slunné Itálie, kterou si můžete doma zkusit připravit. Dobrou chuť!
Risotto freddo
Potřebujete:
-
rýži
-
olivy
-
šunku
-
artyčoky
-
tuňáka
-
kapary
-
mrkev
-
vejce
Studené rizoto se dá jíst třeba na pikniku. Emanuel ho dostával od maminky jako malý kluk, když se šel na celý den koupat k moři. Suroviny můžete obměňovat podle momentálních zásob a chuti.
Emanuel si nejprve uvaří rýži na páře do stadia al dente (tzv. na skus). Pak ji nechá zvolna vystydnout. Následně prosypává vrstvy rýže nakrájenými černými olivami, šunkou pokrájenou na kostičky, artyčoky, tuňákem, kapary, kousíčky mrkve, plátky natvrdo uvařeného vejce atd. I když je to rýžový salát, nekyselí ho, pokud ho rovnou nekonzumuje. Tenhle salát totiž vydrží v lednici. Ještě do něj samozřejmě patří olivový olej, se kterým šéfkuchař všechno promíchá, a dále bazalka a sůl.
Pokud chcete rizoto pikantnější, můžete ho před podáváním okyselit citronovou šťávou!
Takhle má výsledný pokrm vypadat.
Zítra: Rajčata plněná lilkem