Večeře s Aha! Což takhle dát si... Špízy s chřestem!
Počasí zve k pořádání párty a k takovým oslavám neodmyslitelně patří grilování. Dnes vám poradíme, jak si pochutnat na špízech se žampiony, bramborami, sýrem a na salátu s grilovaným chřestem.
Nakrájíme sýr na kostky, česnek na plátky a očistíme žampiony. Začneme napichovat na špejle v tomto pořadí: brambor, sýr, bobkový list, žampion. Toto celé opakujeme až na konec špejle. Připravíme si takto všechny špízy. Do brambor vyřízneme špičkou nože zářez, do kterého vložíme plátek česneku (do každého bramboru asi 2 plátky). Špízy vložíme na rozehřátý gril, potřeme olejem, osolíme a opepříme (můžeme již předem), otáčíme a grilujeme cca 3 min.
Do brambor uděláme zářez pro česnek.
Suroviny dáváme na špejle v určeném pořadí.
Z chřestu odřízneme tvrdé dřevnaté konce. Chřest rozložíme na gril ke špízům, otáčíme a grilujeme cca 3 min., sundáme z grilu a necháme zchladnout. Olivový olej smícháme s balzamikovým octem, solí, pepřem. Rukolu omyjeme, lístky bazalky natrháme rukou a smícháme se zálivkou. Chřest nakrájíme na kousky cca 2 cm. Při servírování špízy poklademe na již připravený salát, přidáme hrst grilovaného chřestu a nakonec dozdobíme hoblinkami parmezánu.
Salát s kousky chřestu ozdobíme hoblinkami parmezánu.
Na špízy pro 4 osoby:
-
12 malých (zámeckých) brambor
-
2 stroužky česneku
-
375g sýra (na grilování)
-
8 hlaviček žampionů
-
4 špejle
-
bobkový list
-
olej na potření
-
sůl, mletý černý pepř
Na salát pro 4 osoby:
-
asi 12 výhonků bílého chřestu
-
4 lžíce olivového oleje
-
2 lžíce balzamikového octa
-
sůl, pepř
-
175 g rukoly
-
1 svazek bazalky
-
75 g parmezánu