Hollywoodská dieta: Takhle shazují kila celebrity! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Hollywoodská dieta: Takhle shazují kila celebrity!

»Mlsejte a zhubněte!« Takové je motto další světové diety, oblíbené zejména mezi herci Hollywoodu a světoznámými modelkami. Její propagátoři přitom tvrdí, že nejde jen o skvělý redukční režim, díky němuž jdou kila dolů. Jde i o ozdravnou čistící kúru, kterou se vyplatí dodržovat především po Vánocích, Silvestru a dalších svátcích, kdy se stoly s jídlem doslova prohýbají k prasknutí.

 

Jídelníček hollywoodské diety je sestaven z konkrétního sladkého ovoce, které je bohaté na enzymy podporující metabolismus a trávení, proto je důležité přesně dodržet jeho složení.

Některé ovocné dietní režimy navíc dovolují jíst v průběhu tří dnů až týdne, kdy se nejčastěji dodržují, i mléčné výrobky a vařené kuřecí maso. Hollywoodská dieta však striktně zakazuje všechny potraviny kromě doporučeného ovoce. To navíc musí být vždy čerstvé, tedy ne z konzervy. Jediný způsob, jak je můžete upravit, je rozmixovat s vodou – ne odšťavňovat.

Důležitou zásadou hollywoodské ovocné diety je pravidelnost jednotlivých porcí a dostatečný pitný režim. Nejvhodnější je pít pouze neperlivou vodu, někteří autoři však neodmítají ani bylinné čaje. Zapovězena je však voda perlivá, káva i jakýkoli alkohol. 

Příklad jídelníčku:

1. den

Snídaně: 250 g čerstvého ananasu

Svačina: 250 g čerstvého ananasu

Oběd: 1 banán

Svačina: 250 g čerstvého ananasu

Večeře: 1 banán

2. den

Snídaně: 3 kiwi

Svačina: 100 g hroznového vína

Oběd: 4 kiwi

Svačina: 100 g hroznového vína

Večeře: 3 kiwi

3. den

Snídaně: 200 g hroznového vína

Svačina: 200 g ananasu

Oběd: 4 kiwi

Svačina: 100 g ananasu

Večeře: 100 g hroznového vína  a 2 kiwi

Zkuste pojídat také zeleninu!Je po ní hlad!

Zelenina je skvělou volbou v případě, kdy potřebujete shodit nadbytečná kila. Je jedno, po jakém druhu sáhnete a zda zvolíte čerstvou, dušenou či vařenou v páře. Problém je pouze v tom, že zelenina je hladové jídlo.

 „Dostatečné množství zeleniny a také ovoce bychom měli jíst všichni, nejen ti z nás, kteří se snaží hubnout. Denní doporučené množství je minimálně 300 g, optimální je 500 až 600 gramů. Zamyslete se, sníte tolik ovoce a zeleniny?“ ptá se primářka Jana Čepová.

Zelenina má pro tělo velmi blahodárné účinky – její nedostatek v našem jídelníčku se odráží ve vysokém výskytu nemocí srdce a cév, zhoubných nádorů zažívacího traktu a třeba i jen vysoké hladině cholesterolu v krvi.

„Zelenina dokáže snížit koncentraci cholesterolu v krvi, zlepšit poměr sodíku a draslíku – tím chrání srdce, účinně působí proti tzv. volným radikálům, brání nepříjemným zácpám. Podle zahraničních studií zvýšení spotřeby ovoce a zeleniny snižuje na polovinu pravděpodobnost infarktu myokardu a mozkové mrtvice,“ vypočítává profesor Rudolf Poledne z Fóra zdravé výživy a IKEM v Praze.

Jak zeleninu správně jíst?

Říkáte si, že sníst víc jak půl kila zeleniny a ovoce denně není možné? Uvidíme, že to jde! „Doporučovaných pět porcí ovoce a zeleniny pokryjeme jednoduše např. sklenkou 100% ovocné šťávy k snídani, dvěma mrkvemi nebo miskou zeleninového salátu k dopolední svačině, zeleninovou přílohou k hlavnímu chodu, jablkem k odpolední svačině, zeleninovým salátem nebo tepelně upravenou zeleninou k večeři,“ radí profesor Rudolf Poledne. Neznamená to však, že nesníte nic jiného, než zeleninu.Salát jen v podobě nakrájené zeleniny je chudé a hladové jídlo. Neníli v něm ani kapka tuku, nedochází ke vstřebávání důležitých vitaminů. A naopak, pokud do něj přidáte dressing či majonézu, stane se z něj kalorická bomba plná tuku. „Vhodná je nakrájená zelenina doplněná vajíčkem, kouskem šunky či třeba s tuňákem, ochucená lžičkou olivového oleje, bylinkami, kořením a jen velmi malou špetkou soli,“ radí primářka Jana Čepová.

Vybírejte si tu nejdietnější:

■ Nejmenší energetickou hodnotu mají listové saláty a »zelená« zelenina.

■ Velmi záludná je ale kukuřice a hrášek, jsou plné energie a navíc sladké.

■ Jestli patříte mezi přeborníky v chroupání zeleniny je dobré také vědět, že kilo mrkve se vyrovná energetické hodnotě lehkého oběda.

■ Zapomenout bychom měli na zeleninu z konzervy. Je sice lepší než žádná, ale není nad čerstvou doma upravenou zeleninu.

■ Lepší volbou než konzervovaná, je mražená zelenina.

■ Tepelně upravená zelenina je lépe stravitelná než syrová. Je však nutné pamatovat na to, že vaření (i v páře) ničí důležité vitaminy.

■ Nechcete držet přísnou dietu a zároveň hubnout? Vyměňte běžné přílohy (rýže, knedlíky, těstoviny) za syrovou či dušenou zeleninu.

Jak dlouho se drží: Dieta se může dodržovat maximálně jeden týden, ideálně však stačí 3 dny.

Kolik shodíte: Podle délky se váhový úbytek pohybuje od 3 do 6 kilogramů.

Plusy

Snad jen přísun ovoce a tím pádem dostatečný přísun vitaminu C. Ovoce obsahuje i enzymy, které podporují látkovou výměnu, a tak dochází k pročištění organismu.

Minusy

Tělo nedostává žádné bílkoviny, které jsou nepostradatelné. Vzhledem k nedostatečnému přísunu tuků chybí i nenasycené mastné kyseliny důležité pro obnovu buněk. Přestože jíme ovoce, chybí nám minerály a vitaminy.

Kliknutím zvětšete Kliknutím zvětšete Kliknutím zvětšete Kliknutím zvětšete

 

Infografika Aha! – Tomáš Klomfar

 

 

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.