Hollywoodská dieta: Takhle shazují kila celebrity!

»Mlsejte a zhubněte!« Takové je motto další světové diety, oblíbené zejména mezi herci Hollywoodu a světoznámými modelkami. Její propagátoři přitom tvrdí, že nejde jen o skvělý redukční režim, díky němuž jdou kila dolů. Jde i o ozdravnou čistící kúru, kterou se vyplatí dodržovat především po Vánocích, Silvestru a dalších svátcích, kdy se stoly s jídlem doslova prohýbají k prasknutí.
Jídelníček hollywoodské diety je sestaven z konkrétního sladkého ovoce, které je bohaté na enzymy podporující metabolismus a trávení, proto je důležité přesně dodržet jeho složení.
Některé ovocné dietní režimy navíc dovolují jíst v průběhu tří dnů až týdne, kdy se nejčastěji dodržují, i mléčné výrobky a vařené kuřecí maso. Hollywoodská dieta však striktně zakazuje všechny potraviny kromě doporučeného ovoce. To navíc musí být vždy čerstvé, tedy ne z konzervy. Jediný způsob, jak je můžete upravit, je rozmixovat s vodou – ne odšťavňovat.
Důležitou zásadou hollywoodské ovocné diety je pravidelnost jednotlivých porcí a dostatečný pitný režim. Nejvhodnější je pít pouze neperlivou vodu, někteří autoři však neodmítají ani bylinné čaje. Zapovězena je však voda perlivá, káva i jakýkoli alkohol.
Příklad jídelníčku:
1. den
Snídaně: 250 g čerstvého ananasu
Svačina: 250 g čerstvého ananasu
Oběd: 1 banán
Svačina: 250 g čerstvého ananasu
Večeře: 1 banán
2. den
Snídaně: 3 kiwi
Svačina: 100 g hroznového vína
Oběd: 4 kiwi
Svačina: 100 g hroznového vína
Večeře: 3 kiwi
3. den
Snídaně: 200 g hroznového vína
Svačina: 200 g ananasu
Oběd: 4 kiwi
Svačina: 100 g ananasu
Večeře: 100 g hroznového vína a 2 kiwi
Zkuste pojídat také zeleninu!Je po ní hlad!
Zelenina je skvělou volbou v případě, kdy potřebujete shodit nadbytečná kila. Je jedno, po jakém druhu sáhnete a zda zvolíte čerstvou, dušenou či vařenou v páře. Problém je pouze v tom, že zelenina je hladové jídlo.
„Dostatečné množství zeleniny a také ovoce bychom měli jíst všichni, nejen ti z nás, kteří se snaží hubnout. Denní doporučené množství je minimálně 300 g, optimální je 500 až 600 gramů. Zamyslete se, sníte tolik ovoce a zeleniny?“ ptá se primářka Jana Čepová.
Zelenina má pro tělo velmi blahodárné účinky – její nedostatek v našem jídelníčku se odráží ve vysokém výskytu nemocí srdce a cév, zhoubných nádorů zažívacího traktu a třeba i jen vysoké hladině cholesterolu v krvi.
„Zelenina dokáže snížit koncentraci cholesterolu v krvi, zlepšit poměr sodíku a draslíku – tím chrání srdce, účinně působí proti tzv. volným radikálům, brání nepříjemným zácpám. Podle zahraničních studií zvýšení spotřeby ovoce a zeleniny snižuje na polovinu pravděpodobnost infarktu myokardu a mozkové mrtvice,“ vypočítává profesor Rudolf Poledne z Fóra zdravé výživy a IKEM v Praze.
Jak zeleninu správně jíst?
Říkáte si, že sníst víc jak půl kila zeleniny a ovoce denně není možné? Uvidíme, že to jde! „Doporučovaných pět porcí ovoce a zeleniny pokryjeme jednoduše např. sklenkou 100% ovocné šťávy k snídani, dvěma mrkvemi nebo miskou zeleninového salátu k dopolední svačině, zeleninovou přílohou k hlavnímu chodu, jablkem k odpolední svačině, zeleninovým salátem nebo tepelně upravenou zeleninou k večeři,“ radí profesor Rudolf Poledne. Neznamená to však, že nesníte nic jiného, než zeleninu.Salát jen v podobě nakrájené zeleniny je chudé a hladové jídlo. Neníli v něm ani kapka tuku, nedochází ke vstřebávání důležitých vitaminů. A naopak, pokud do něj přidáte dressing či majonézu, stane se z něj kalorická bomba plná tuku. „Vhodná je nakrájená zelenina doplněná vajíčkem, kouskem šunky či třeba s tuňákem, ochucená lžičkou olivového oleje, bylinkami, kořením a jen velmi malou špetkou soli,“ radí primářka Jana Čepová.
Vybírejte si tu nejdietnější:
■ Nejmenší energetickou hodnotu mají listové saláty a »zelená« zelenina.
■ Velmi záludná je ale kukuřice a hrášek, jsou plné energie a navíc sladké.
■ Jestli patříte mezi přeborníky v chroupání zeleniny je dobré také vědět, že kilo mrkve se vyrovná energetické hodnotě lehkého oběda.
■ Zapomenout bychom měli na zeleninu z konzervy. Je sice lepší než žádná, ale není nad čerstvou doma upravenou zeleninu.
■ Lepší volbou než konzervovaná, je mražená zelenina.
■ Tepelně upravená zelenina je lépe stravitelná než syrová. Je však nutné pamatovat na to, že vaření (i v páře) ničí důležité vitaminy.
■ Nechcete držet přísnou dietu a zároveň hubnout? Vyměňte běžné přílohy (rýže, knedlíky, těstoviny) za syrovou či dušenou zeleninu.
Jak dlouho se drží: Dieta se může dodržovat maximálně jeden týden, ideálně však stačí 3 dny.
Kolik shodíte: Podle délky se váhový úbytek pohybuje od 3 do 6 kilogramů.
Plusy
Snad jen přísun ovoce a tím pádem dostatečný přísun vitaminu C. Ovoce obsahuje i enzymy, které podporují látkovou výměnu, a tak dochází k pročištění organismu.
Minusy
Tělo nedostává žádné bílkoviny, které jsou nepostradatelné. Vzhledem k nedostatečnému přísunu tuků chybí i nenasycené mastné kyseliny důležité pro obnovu buněk. Přestože jíme ovoce, chybí nám minerály a vitaminy.
Infografika Aha! – Tomáš Klomfar