Falešná želví polévka

Z másla a hladké mouky připravte světlou jíšku, zalijte ji studeným hovězím vývarem, prošlehejte a uveďte do varu. Do kousku gázy zabalte šalvěj, oregano, tymián, bobkový list a vložte do polévky, podle chuti osolte a opepřete.
POTŘEBUJETE:
■ 40 g másla
■ 40 g hladké mouky
■ 800 ml silného hovězího vývaru z kostky
■ snítku šalvěje, oregana a tymiánu
■ 1 bobkový list
■ sůl
■ pepř
■ 100 g vařeného telecího nebo drůbežího masa
■ 100 ml smetany
■ 1 žloutek
■ bagetu nebo toustový chléb
Z másla a hladké mouky připravte světlou jíšku, zalijte ji studeným hovězím vývarem, prošlehejte a uveďte do varu. Do kousku gázy zabalte šalvěj, oregano, tymián, bobkový list a vložte do polévky, podle chuti osolte a opepřete, zvolna povařte cca 15 minut. Pak přidejte do polévky drobně nakrájené vařené telecí nebo drůbeží maso a prohřejte. Nakonec zalijte smetanou rozšlehanou se žloutkem a jen krátce prohřejte, ale již nevařte. Podávejte s opečenými tousty nebo bagetou.
Text a foto: Blanka a Jiří Poláčkovi