Zelné závitky s rýží

Rýži propláchněte, osolte, přidejte kousek cibule, zalijte ji dvojnásobkem vody a poduste doměkka. Zelné listy spařte v horké osolené vodě, nechte odkapat, silná žebra seřízněte nebo naklepejte paličkou. Drobně nakrájejte vepřové maso, opečte ho na pánvi vytřené olejem.
POTŘEBUJETE:
■ 200 g rýže
■ 1 malou cibuli
■ 8 až 12 zelných listů
■ 300 g vepřového masa
■ 2 lžíce oleje
■ 1 menší pórek
■ 1 barevnou papriku
■ 1 lžíci chilli omáčky
■ 1 lžíci sójové omáčky
■ 40 g anglické slaniny
■ sůl
■ pepř
K opečenému masu přidejte nakrájený pórek, nakrájenou papriku, chilli omáčku (nemusí být), sójovou omáčku, uvařenou rýži, promíchejte a podle chuti osolte a opepřete. Směs zabalte do zelných listů, dejte na plech vyložený pečicím papírem, potřete olejem, posypte nakrájenou anglickou slaninou a zapeče asi 20 minut ve vyhřáté troubě.
Text a foto: Blanka a Jiří Poláčkovi