Soupe au pistou
Bazalku jemně nasekejte, v třecí misce ji utřete s olejem, prolisovaným česnekem a jemně nastrouhaným parmezánem. Podle chuti osolte a dejte do lednice vychladit. Na oleji opečte na kolečka nakrájenou cibuli a pórek, přidejte nakrájenou dýni nebo cuketu, brambory, mrkev, zalijte vodou.
POTŘEBUJETE:
Na omáčku:
■ 1 čerstvou bazalku v květináčku
■ 2 až 3 stroužky česneku
■ 1/3 šálku olivového oleje
■ 1/3 šálku parmezánu.
Na polévku:
■ 3 lžíce oleje
■ 1 cibuli
■ 2 brambory
■ 1 malý pórek
■ 1 mrkev
■ 200 g dýně
■ 80 g zelených fazolek
■ 80 g hrášku (mraženého)
■ 2 rajčata
■ 1 malou mladou cuketu
■ šálek drobných těstovin
■ sůl
■ pepř
■ kostku bujónu
■ snítku tymiánu, bazalky a petrželky
Bazalku jemně nasekejte, v třecí misce ji utřete s olejem, prolisovaným česnekem a jemně nastrouhaným parmezánem. Podle chuti osolte a dejte do lednice vychladit. Na oleji opečte na kolečka nakrájenou cibuli a pórek, přidejte nakrájenou dýni nebo cuketu, brambory, mrkev, zalijte vodou, přidejte kostku bujónu, v kousku gázy zabalené bylinky a zvolna vařte asi 5 minut. Pak vmíchejte fazolky, hrášek, drobně nakrájená rajčata, na kolečka nakrájenou cuketu, těstoviny a dovařte doměkka. Podle chuti osolte a opepřete. Do hotové polévky si každý vmíchá omáčku podle chuti.
Text a foto: Blanka a Jiří Poláčkovi