Bráchové Péťa (5) a Martínek (2,5): Slyší díky umělému oušku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Bráchové Péťa (5) a Martínek (2,5): Slyší díky umělému oušku!

Vnější část implantátu mají kluci upevněnou na hlavičce za ouškem. Vnitřní jim lékař při operaci zavedl až do hlemýždě vnitřního ucha.
Vnější část implantátu mají kluci upevněnou na hlavičce za ouškem. Vnitřní jim lékař při operaci zavedl až do hlemýždě vnitřního ucha. (Aha!: Martin Pekárek)

PRAHA – Péťa (5) a Martínek (2,5) Kudrnovští jsou bráškové a oba se narodili s těžkou sluchovou vadou. Navždy měli zůstat hluší, bez možnosti naučit se mluvit a s okolím komunikovat jen znakovou řečí. Narozdíl od většiny sluchově postižených dětí měli však štěstí.

Péťa (5) a Martínek (2,5) Kudrnovští jsou bráškové a oba se narodili s těžkou sluchovou vadou. Navždy měli zůstat hluší, bez možnosti naučit se mluvit a s okolím komunikovat jen znakovou řečí. Narozdíl od většiny sluchově postižených dětí měli však štěstí. Dostali kochleární implantát, vlastně takové »umělé ouško«. Teď už rozumí slovům a dokonce i mluví!

„Že Péťa neslyší jsme zjistili poměrně pozdě, až v roce a půl. Byl aktivní, když někde něco bouchlo, otáčel se. Neměli jsme zkušenosti s neslyšícími, takže jsme nic netušili. U Martínka jsme už od narození věděli, že může mít problém se sluchem,“ popisuje maminka Jana Kudrnovská.

V České republice totiž neexistuje narozdíl od jiných evropských zemí vyšetřování sluchu u všech narozených miminek v porodnicích. Ročně se u nás přitom narodí sto dětí se sluchovou vadou a někteří rodiče vůbec netuší, že jejich dítě neslyší.

„Sluchově postižené dítě se začne od slyšícího odlišovat až v době, kdy by mělo začít komunikovat mluvenou řečí,“ vysvětluje psycholožka Eva Vymlátilová z pražské motolské nemocnice s tím, že u neslyšících se nerozvíjí řeč, je omezeno učení a myšlení.
Šedesáti až osmdesáti takto postiženým dětem by mohl stejně jako Péťovi a Martínkovi pomoci kochleární implantát. „Optimální věk k zavedení implantátu je osmnáct měsíců až dva roky. Bez screeningu je však těžké včas operovat a každý měsíc, kdy dítě nemůže slyšet, se negativně projevuje na jeho vývoji,“ říká přednosta ušní kliniky Fakultní nemocnice v Motole Zdeněk Kabelka.

„Péťa dostal implantát ve tři a půl letech a Martínek ve dvou. Od operace dělají kluci neuvěřitelné pokroky. Implantát jim moc pomáhá. V rozvoji řeči, rozvoji osobnosti. Péťa už chodí do běžné mateřské školky a věříme, že bude moci navštěvovat i běžnou základní školu,“ říká maminka Jana a její synové, kteří měli mluvit jen pomocí znaků, jí skáčí do řeči. „Ve školce se mi líbí, mám kamarády a jezdíme na výlety,“ říká malý Péťa a jeho bráška se nenechává odbýt: „Já rád maluju, nejradši letadla.“

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.