Taxikáři v centru Prahy jezdí nejdráž v Evropě! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Taxikáři v centru Prahy jezdí nejdráž v Evropě!

PRAHA – Pražští taxikáři jsou šejdíři! Zatímco třeba v Paříži za kilometr jízdy zaplatí cestující kolem 30 korun, v Praze na Staroměstském náměstí je cena více než trojnásobná - 99,50 Kč/ km!


Nejvyšší povolená je přitom 28 korun. Magistrát tvrdí, že taxikáři jsou zloději, řidiči si ale myslí opak. Taxikář Zdeněk Ponert začal dokonce kvůli prosazení šílených cen držet hladovku!

„Vydržím, dokavaď budu dejchat,“ řekl Zdeněk Ponert, který si stejně jako několik jeho kolegů ze Staroměstského náměstí klidně vylepil přemrštěné ceny i na dveře svých aut. Nástupní sazba: 90 Kč, cena za kilometr: 99,50 Kč.
„V Praze jsou i takzvaní devadesátikorunoví taxikáři, kteří si účtují více než trojnásobek povolené ceny. Ta je 28 korun,“ popsal náměstek primátora Rudolf Blažek. „Podařilo se nám zjistit další řidiče, kteří jezdí na průkaz vydaný mimo Prahu. Mohla být proto vydána další předběžná opatření, kterým bylo třem z této skupiny přikázáno zdržet se výkonu řidiče taxislužby na území České republiky,“ dodal Blažek.

Skupina taxikářů ale tvrdí, že ceny nastavené magistrátem jsou likvidační a řidiči z nich nemohou přežít. „Kalkulace je vlastně vytvořená podle doložitelných dokladů, to znamená, náklady na provoz vozidel,“ snaží se ceny prosadit předseda Odborového svazu Taxi Praha Pavel Jelínek.

Provozovatel AAA taxi Jiří Kvasnička však říká, že jde o nesmysl. „Jde o neomalenost několika jedinců a podle mého i určitou strategii některých úředníků. Pokud se někdo rozhodl držet hladovku, tak ať ji drží všichni a důsledně. Praha si alespoň od nepoctivých řidičů oddychne,“ uvádí s úsměvem Kvasnička. Podle taxikářů by magistrát konečně měl začít jednat. „Pověst Praze kazí jen skupinka dvou set až dvou set padesáti řidičů z 3600 v Praze registrovaných. Legislativa, která by je měla postihnout, je podle mého v pořádku, pokud se někdo vymlouvá, že k tomu nemá kompetence, ať řekne, jaké zákony mu chybí. Dodnes to nikdo neudělal,“ říká Kvasnička.

Ceny taxi v metropolích Evropy

● Praha – nejvyšší ceny
Nástupní sazba: 40 Kč
28 Kč/km
Čekání: 6 Kč
● Budapešť
18 až 23 Kč/km
Čekání: 4 Kč
● Bratislava
Nástupní sazba: 30 Kč
23 Kč/km
Čekání: 6 Kč
● Paříž
Nástupní sazba: 150 Kč
22 až 37 Kč/km
● Vídeň
Nástupní sazba: 71 Kč
34 Kč/km
Čekání: 8 Kč
● Berlín
Nástupní sazba: 70 Kč
43 Kč/km
Čekání: 11 Kč
● Londýn
Nástupní sazba: 93 Kč
378 Kč za 15 minut jízdy
Čekání: 25 Kč
● Varšava
Nástupní sazba: 45 Kč
20 Kč/km
Čekání: 5 Kč
● Barcelona
Nástupní sazba: 41 Kč
22 Kč/km
Čekání: 8 Kč


Autor: (frr)

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.