Jako v hororu: Českou vesnici terorizují mouchy, padají i do jídla! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Jako v hororu: Českou vesnici terorizují mouchy, padají i do jídla!

Veronika Rašovská procvičuje na mucholapce matematiku, když počítá chycené mouchy.
Veronika Rašovská procvičuje na mucholapce matematiku, když počítá chycené mouchy. (Foto Aha! – Zbyněk Schnapka, Shutterstock.com, ara)

Školačka Veronika Rašovská (9) se těšila na prázdniny. Teď už má ale léta plné zuby. Život jí znepříjemňuje, stejně jako všem lidem v Lomu u Stříbra, invaze milionů much. Obtížný hmyz je všude kvůli obrovským hromadám hnoje, které obklopují vesnici.

Místní odhadují, že na třech místech je ho složeno až 600 tun. „Nedá se to vydržet, jsou všude. Když jsem chtěla zamíchat polévku a zvedla pokličku, hned se jich několik topilo v hrnci,“ rozčiluje se Jana Rašovská (38). „Maminka mi namazala chléb s paštikou. Držela jsem krajíc v ruce a mouchy se na něj slétaly. Nedalo se to jíst. Bylo to hnusný,“ vzpomíná dcera Veronika.

Bez plácačky ani ránu
Mucholapky jsou v obchodech v okolí beznadějně vyprodané a místní nedají bez plácačky na mouchy ani ránu. „Bez ní si nepřečtu ani mé oblíbené Aha!,“ říká Jiří Matějíček (68). „Já maloval a ty potvory mi létaly přímo pod váleček a končily rozplácnuté na stěně,“ popisuje Roman Dvořák (50).
Hnůj ze slepičárny nechal na pole navézt Jaroslav Jurčík. „Je možné, že nějaké mouchy z hnoje vylétaly. Nebyl jsem tam 14 dní. Je to daň za ekologické zemědělství. Budu se muset lidem omluvit. Ale všechny mouchy nemusí být z mého hnoje,“ hájí se jeho majitel.

Pohádkoví pobíječi
Stejné problémy měli v království Monte Albo v legendární pohádkové komedii Tři veteráni. Zaměstnávali dokonce pobíječe much... Pamatujete na Serváce, Pankráce, Bimbáce a princeznu Bosanu?
Bimbác: A co že tu máte tolik much?
Bosana: Máme líné pavouky.
Servác: A co že jste taková chudá země?
Bosana: Máme líné obyvatelstvo.

12 generací za rok
Moucha se rozmnožuje velmi rychle, za rok je schopná vyprodukovat až dvanáct generací potomků. Během jedné snůšky naklade až 1000 vajec. Vývoj mouchy může trvat 10 až 50 dnů v závislosti na teplotě. Pohlavně dozrávají během dvou týdnů.



Autor:  jad,zb

Přečtěte si
winterfreshka
12. 7. 2013 • 14:58

Pokud jim nebudeme nastrkovat živnou půdu,okna a dveře opatříme těsnými sítěmi ,špínu a fekálie budeme likvidovat,není se třeba ničeho bát.Je zvláštní sledovat soc.skupiny,kde se jim nadmíru daří

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.