Jak zpracovat houby! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 24. července 2025

Svátek slaví Kristýna, zítra Jakub

Jak zpracovat houby!

Naložené v oleji
Naložené v oleji (Profimedia.cz)

Vyrazili jste do lesa a přinesli plný košík hub? Žádné překvapení! „Hub je momentálně dost v lesích i na loukách a není potřeba je hledat jen na tradičně vlhkých místech,“ říká předseda České mykologické společnosti Jaroslav Landa. A porostou dál!

Jenže, jíst nejdou každý den. Jak houby zpracovat, aby nám vydržely i na zimu? Aha! radí nejlepší způsoby uskladnění hub, při nichž neztratí nic na své jedinečné chuti.

Naložené v oleji

Jako nakládaný sýr! Malé houby nechte celé, větší překrojte. Na dno sklenice dejte kopr či jiné bylinky, naskládejte houby, přidejte trochu soli, pepře a zalijte rostlinným olejem (řepkový, olivový). Zavíčkujte a nechte 4 týdny v lednici marinovat. Skvělé jsou např. k topinkám.

Nakládané

Houby pokrájejte a poduste 15 minut ve vlastní šťávě. K dochucení se může použít sůl, pepř i kmín, podle toho, kdo má co rád. Nechte vychladout, dejte do zavařovaček a sterilujte.

Mražené

Dejte do velkého hrnce vařit vodu, když vře, vhoďte do ní nakrájené houby a nechte 3 až 5 minut povařit. Pak je přes cedník slijte, nechte vychladnout, dejte do sáčků a zamrazte.

Sušené

V dobře větrané místnosti rozkrájené houby sušte cca dva až tři dny, např. na pečicím papíru nebo zácloně hozené přes sušák na prádlo. Nikdy nepoužívejte noviny či ubrousky, na savý podklad se nalepí!

Sušit je můžete i v troubě při 60 °C a otevřených dvířkách. Když se plátek houby s křupnutím rozlomí v ruce, může jít do sklenice.

K sušení se hodí hřiby, křemenáče, ryzce, bedly. Není vhodné sušit masáky, pýchavky, klouzky, václavky nebo žampiony.

Zavařované

Mladé a malé houby s pevnými klobouky, nebo třeba lišky, se výborně hodí na zavaření do kyselého nálevu. Před sterilizací přidejte pro pikantnost kousky cibule nebo papriky.

Skladované v lednici

Houby rozkrojte, abyste odhalili případné červí žrouty. Vložte je do plastového cedníku, aby mohly dýchat. Vydrží 2 až 3 dny. Nikdy je předem nemyjte!

Tipy Aha!

Houby upravené na jakýkoli způsob spotřebujte nejlépe do další sklizně.

Máte udírnu? Zkuste do ní houby povařené ve slané vodě na sítu vložit. Jsou pak skvělé do salátů.

Vyrobte si vlastní koření! Usušené houby v otevřené troubě přesušte, pak namelte nebo rozdrťte. Čím jemněji, tím lépe.

Další tipy na zpracování hub najdete ZDE



Autor:  aja

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.

Známé celebrity
Agáta Hanychová • Anna K. • Anna Slováčková • Artur Štaidl • Bolek Polívka • Dagmar Havlová-Veškrnová • Dagmar Patrasová • Daniela Písařovicová • Dominika Gottová  • Eva Burešová • Eva Samková • Felix Slováček • Filip Blažek • František Ringo Čech • Hana Gregorová • Hana Zagorová • Helena Vondráčková • Hynek Čermák • Iva Kubelková • Ivana Gottová • Iveta Bartošová • Jakub Prachař • Jan Čenský • Jan Kraus • Jana Adamcová Nováková • Jana Boušková • Jaroslava Obermaierová • Jiří Bartoška • Jiří Krampol • Jiřina Bohdalová • Jitka Čvančarová • Josef Kokta • Karel Gott • Karel Šíp • Kate Middleton • Kateřina Brožová • Libor Bouček • Linda Rybová • Lucie Bílá • Lucie Borhyová • Lucie Šafářová • Lucie Vondráčková • Lukáš Vaculík • Mahulena Bočanová • Marek Eben • Marta Kubišová • Martin Dejdar • Michal David • Monika Marešová-Poslušná • Ondřej Gregor Brzobohatý • Pavla Tomicová • Petr Janda • Rey Koranteng • Sára Affašová  • Sara Sandeva • Simona Krainová • Štefan Margita • Taťána Kuchařová • Tatiana Dyková • Tereza Kostková • Tomáš Plekanec • Václav Neckář • Veronika Arichteva  • Veronika Gajerová • Veronika Žilková • Vojtěch Dyk • Vojtěch Kotek • Zdeněk Pohlreich • princ George • princ Harry