Jak zpracovat houby!
Vyrazili jste do lesa a přinesli plný košík hub? Žádné překvapení! „Hub je momentálně dost v lesích i na loukách a není potřeba je hledat jen na tradičně vlhkých místech,“ říká předseda České mykologické společnosti Jaroslav Landa. A porostou dál!
Jenže, jíst nejdou každý den. Jak houby zpracovat, aby nám vydržely i na zimu? Aha! radí nejlepší způsoby uskladnění hub, při nichž neztratí nic na své jedinečné chuti.
Naložené v oleji
■ Jako nakládaný sýr! Malé houby nechte celé, větší překrojte. Na dno sklenice dejte kopr či jiné bylinky, naskládejte houby, přidejte trochu soli, pepře a zalijte rostlinným olejem (řepkový, olivový). Zavíčkujte a nechte 4 týdny v lednici marinovat. Skvělé jsou např. k topinkám.
Nakládané
■ Houby pokrájejte a poduste 15 minut ve vlastní šťávě. K dochucení se může použít sůl, pepř i kmín, podle toho, kdo má co rád. Nechte vychladout, dejte do zavařovaček a sterilujte.
Mražené
■ Dejte do velkého hrnce vařit vodu, když vře, vhoďte do ní nakrájené houby a nechte 3 až 5 minut povařit. Pak je přes cedník slijte, nechte vychladnout, dejte do sáčků a zamrazte.
Sušené
■ V dobře větrané místnosti rozkrájené houby sušte cca dva až tři dny, např. na pečicím papíru nebo zácloně hozené přes sušák na prádlo. Nikdy nepoužívejte noviny či ubrousky, na savý podklad se nalepí!
■ Sušit je můžete i v troubě při 60 °C a otevřených dvířkách. Když se plátek houby s křupnutím rozlomí v ruce, může jít do sklenice.
■ K sušení se hodí hřiby, křemenáče, ryzce, bedly. Není vhodné sušit masáky, pýchavky, klouzky, václavky nebo žampiony.
Zavařované
■ Mladé a malé houby s pevnými klobouky, nebo třeba lišky, se výborně hodí na zavaření do kyselého nálevu. Před sterilizací přidejte pro pikantnost kousky cibule nebo papriky.
Skladované v lednici
■ Houby rozkrojte, abyste odhalili případné červí žrouty. Vložte je do plastového cedníku, aby mohly dýchat. Vydrží 2 až 3 dny. Nikdy je předem nemyjte!
Tipy Aha!
➤ Houby upravené na jakýkoli způsob spotřebujte nejlépe do další sklizně.
➤ Máte udírnu? Zkuste do ní houby povařené ve slané vodě na sítu vložit. Jsou pak skvělé do salátů.
➤ Vyrobte si vlastní koření! Usušené houby v otevřené troubě přesušte, pak namelte nebo rozdrťte. Čím jemněji, tím lépe.
Další tipy na zpracování hub najdete ZDE