Legendární gólman Ivo Viktor slaví dnes 70. narozeniny! Za život vydělal co Čech za měsíc... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Legendární gólman Ivo Viktor slaví dnes 70. narozeniny! Za život vydělal co Čech za měsíc...

Zahrada potřebuje trvalou péči, a tak včera Ivo Viktor před obědem stříhal strom
Zahrada potřebuje trvalou péči, a tak včera Ivo Viktor před obědem stříhal strom (Aha! – Petr Novotný)

Kolem 20. května se zřejmě rodí výjimeční fotbaloví gólmani! Pro důkaz není třeba chodit daleko – Petr Čech včera s ušatou trofejí z Ligy mistrů oslavil třicítku a dnes je to zase 70 let, co poprvé zakřičel na svět jeho legendární předchůdce Ivo Viktor!

Přes půl života bydlí brankářská legenda v rodinném domku na kraji Prahy. „Stále mám stejný dům a stejnou ženu,“ pokýval hlavou a věnoval se pečlivě udržované zahrádce. „Za chvíli s Janou vyrazíme na kola,“ prozradil Aha! před včerejším obědem.

Pravidelné jízdy na bicyklu jsou nutnost, protože po endoprotéze kolena potřebuje zdravý pohyb. Ten mu obstarávají i čtyři vnoučata, která s manželkou kvůli synově vytíženosti často hlídají. „Snažíme se z nich společně s rodiči vychovat slušné lidi,“ zdůraznil.

Jeho domek rozhodně není žádná přepychová hacienda, jakou by člověk čekal u fotbalové hvězdy. „Sám jsem si ho opravil,“ říká pyšně. Ivo Viktora zkrátka časy, kdy špičkovým fotbalistům tečou na konta stamiliony od zahraničních klubů, minuly. I když o něj stál Ajax, Anderlecht i tehdy slavný New York Cosmos, on musel celou kariéru chytat doma.

Za svůj fotbalový život si vydělal možná tolik, co Čech v Chelsea za měsíc, a dnes žije převážně z důchodu, byť »lampasáckého«, a tedy slušnějšího. „Že jsem měl spoustu diplomů, medailí a poct a v bance kulový, jsem obrečel už dávno…,“ povzdechne si.

„Holt jsme žili v době, kdy nás nepustili ani za roh. Přitom já bych šel do ciziny klidně i pěšky, aspoň do toho Rakouska…,“ zní jeho slavná hláška. „Komunisté si nepřáli, abychom šli do zahraničí, že se prý o nás postarají. No, dovedete si představit, jak se o nás postarali…“

A tak žije v domečku v Nedvězí. „Jsem spíše venkovský člověk,“ zvedne hlavu od záhonů muž, který se narodil v malé moravské dědině Křelov nedaleko Štenberka. „Víte, Pepík Masopust míval kousek odtud chatu, líbilo se mi tu, tak jsem koupil tento dům. Tenkrát mě nenapadlo, že až tady jednou bude Praha. Nejbližší krám býval odsud tři kilometry daleko…,“ kroutí hlavou čerstvý sedmdesátník.

Možná nevíte, že...

...nikdy nepoznal otce, odmalička ho vychovávala jen máma a babička.

...až do svých čtrnácti mastil fotbal jen na pláccích.

...studoval průmyslovku, bavila ho matematika a rýsování, chtěl se stát konstruktérem.

...nakonec je doktorem pegagogiky (PaedDr.). Vysokou bral poctivě, když ho čekala zkouška z anatomie, přespávala doma lidská kostra.

...na zlatém ME 1976 v Bělehradě bydlel na pokoji s Panenkou a možná jako jediný tak tušil, že si chystá fi ntu s dloubákem.

...kvůli vyhřezlé plotýnce musel v 35 letech ukončit kariéru.

...má od loňska endoprotézu, jak sám říká železné koleno.

...kdysi hrál skvěle kulečník, ještě dnes si občas šťouchne na exhibicích.

...má syna Iva, který chytal za Xaverov a Kolín. Proti velké kariéře bylo zdraví.

...chtěl mít vnuka fotbalistu, ale Pavel hraje tenis a plave.

Viktor o Čechovi: Přišel mineohrabaný...

Když Viktor viděl Petra Čecha poprvé, přišel mu neohrabaný. „Už v patnácti byl hodně vysoký. S takovou figurou se každý srovnat nedokáže, však taky Plánička, Schrojf vysocí nebyli, to samé já. Ale on je chytrý a má rychlé nohy, teď už je i dost zkušený. Je zkrátka lepší než Casillas nebo Valdés,“ myslí si legenda.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.