Dnes v 6.14 hod. začalo jaro! Alergikům začíná trápení! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Dnes v 6.14 hod. začalo jaro! Alergikům začíná trápení!

Dnes v 6.14 hod. začalo jaro
Dnes v 6.14 hod. začalo jaro (Profimedia.cz)

Dnes začalo astronomické jaro. Nastala i jarní rovnodennost. To znamená, že se Slunce vrací na severní polokouli a den se prodlužuje! Užijeme si více světla a slunečních paprsků. Smůlu mají ale alergici, pro které v těchto dnech nastávají krušné časy!

Špatnou zprávou je totiž to, že pylová sezona už je v plném proudu! V Česku má pylový kalendář tři hlavní období – jarní, kdy kvetou hlavně stromy, letní, kterému vévodí více než 200 druhů trav, a období konce léta, kdy nás mohou zlobit plevele.

Během letních prázdnin navíc vrcholí sezona venkovních plísní, jejichž spory se v ovzduší objevují v řádově vyšších koncentracích než pylová zrna. Alergiky tedy teď nejvíce ohrožují pyly stromů, které právě kvetou.

„Končí líska, je hodně olše a přibývá topolů a tisů. Ke konci týdne budou pyly jasanů a na přelomu března a dubna začne kvést bříza,“ popsal současnou situaci alergolog Ondřej Rybníček.

Na to, že nás pálí oči a máme plný nos, má vliv i počasí. Horko, sucho a vítr situaci zhoršují, kdežto déšť vzduch pročistí.

Jak zmírnit alergické projevy?

✘ Na procházky přírodou se vydávejte po dešti a po ránu, kdy je rozptyl pylů v ovzduší nejnižší.

✘ Pobyt venku za slunečného a větrného počasí, hlavně kolem poledne, je v pylové sezoně zapotřebí omezit na minimum.

✘ Stejně tak se nedoporučuje větrání v místnostech a při jízdě autem v období, kdy je ovzduší pylovými alergeny přesyceno.

✘ Není dobré sušit prádlo na zahradě, neboť na něm ulpívají pyly způsobující alergii.

✘ Při příchodu zvenčí je lepší převléknout se do domácího úboru již v předsíni, aby se pyly nerozvířily do všech místností.

✘ Pomáhá i častější sprchování a mytí vlasů.

✘ Vždy mějte při ruce léky na zmírnění alergických projevů.

Teploty jako na začátku května!

Jaro se o vládu mohutně přihlásilo už o víkendu, kdy od pátku do neděle padly teplotní rekordy na téměř 300 místech! V pátek bodoval Český Krumlov s 22,4 °C, nejteplejším dnem ale byla sobota.

„V celé zemi jsme napočítali 165 rekordů, nejvíce přitom hlásila stanice Dobřichovice s 23,9 stupně,“ popsala Dagmar Honsová z Meteopressu.

Podle ní počasí připomínalo spíše začátek května. V neděli byly favoritem Doksany s 21,8 °C. Vloni byl prvním nejteplejším dnem až 30. březen, kdy teplota vystoupila na 20 °C.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.