Školák se pokusil oběsit | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 10. května 2024

Svátek slaví Blažena, zítra Svatava

Školák se pokusil oběsit

Maminka: Na televizi koukat nebudešMarek (10) si uvázal smyčku a.

..

PRAHA/PŘEROV NAD LABEM – Kvůli televizi se desetiletý školák Marek málem oběsil. Neunesl, že se nemůže dívat, a pokusil se o sebevraždu. Takové drama se odehrálo v sobotu před šestnáctou hodinou v domku v Přerově nad Labem na Nymbursku. Nejspíš dobře míněný rodičovský výchovný čin skončil málem tragédií.

Nevídané drama se odehrálo v sobotu kolem třetí hodiny odpoledne. Desetiletý chlapec Marek si sáhl na život v dětském pokoji. „Nemyslím, že to byla sebevražda. Ale Marek i jeho bratr jsou hyperaktivní děti. Každý se jen diví, co po vesnici vyvádějí. Vysvětluji si to tak, že jen chtěl pohrozit rodičům,“ řekla Aha! sousedka, která pomáhala chlapce zachraňovat.

Co se stalo? Podle svědků si Marek v sobotu odpoledne chtěl hrát a matka mu řekla, že má jít napsat úkoly. Pak ale přsi išel šok. Když na staršího syna zavolala a nahlédla do dětského pokoje, chlapec visel na provázku na palandě.

„Maminka zavolala Marku, a tak jsem šel pro něj do pokoje. A koukám, brácha byl uškrcenej. Ale pak už zase dejchal,“ popsal dramatickou událost šestiletý Josef, Markův mladší bratr. Zdrcená matka dítě ihned odřízla a poskytla mu umělé dýchání. Potom zavolala na pomoc sousedku. „Štěstí, že kolem jela hlídka policistů, jeden z nich pomohl Marka zachraňovat a druhý ihned zavolal na policejní dispečink,“ popsala sousedka a kamarádka rodičů, která včera hlídala malého Josefa.

Lékaři nemuseli chlapce oživovat. „Byl v bezvědomí, sám ale povrchově dýchal,“ objasnila mluvčí středočeské záchranky Tereza Janečková. Vrtulník pak pacienta dopravil do motolské nemocnice v Praze.

„S podezřením na poruchu centrální nervové soustavy leží na oddělení ARO a jeho stav je stabilizovaný,“ řekla včera Aha! mluvčí nemocnice Eva Jurinová. Podle lékařů zatím není jakákoliv operace nutná. „S případem, kdy si na život sáhlo takto malé dítě, jsem se v Motole ještě nesetkala,“ dodala Jurinová.

Podle našich informací už lékaři chlapce odpojili od umělé plicní ventilace, jeho stav se odpoledne výrazně zlepšil a začal mluvit.Většina lidí ve vsi však případ jako nešťastnou náhodu nevidí. Matka Jarmila, která je původem Slovenka, se prý raději, než výchově dětí, věnuje alkoholu. Syn Marek je citlivé dítě a jako jediné útočiště při věčných rodinných hádkách měl dědečka z otcovy strany. Ten ale před rokem zemřel.

„Marek musel psychicky strašně strádat a to, co udělal, byl zoufalý čin. Matka na něj byla sprostá a v sobotu se u nich doma strašně hádali,“ uvedla jedna z příbuzných, která si nepřála uvést své jméno, neboť se Jarmily bojí kvůli jejím údajným násilnickým sklonům. Včera byli rodiče u staršího syna v nemocnici.

Autoři: Jitka EISENHAMMEROVÁ, Saša VETKOVSKÁ
Foto: Oleksander MALACHOVSKIJ

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.