Co s bílou duchnou na střeše? Hasiči: My sníh neshazujeme! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Co s bílou duchnou na střeše? Hasiči: My sníh neshazujeme!

Muž shazuje sníh ze střechy v Jeseníku, kde během minulého týdne vydatné sněžení vedlo až k vyhlášení stavu kalamity.
Muž shazuje sníh ze střechy v Jeseníku, kde během minulého týdne vydatné sněžení vedlo až k vyhlášení stavu kalamity. (ČTK – Luděk Peřina)

Po krátké včerejší oblevě se teploty opět propadnou do mrazivých hlubin. Jenže každý takový extrém přináší i problémy – majitelé domů musejí shazovat bílou peřinu ze střech, řidiči na zledovatělých silnicích bourají a hory se uzavírají pro lyžaře a turisty. Hrozí totiž laviny...

„Tolik sněhu jsme měli naposledy v roce 2006,“ potvrzuje meteoroložka Dagmar Honsová. Zatímco dnes se budou teploty pohybovat ještě mezi 1 až 4 °C, od zítřka by se měly vrátit pod bod mrazu.

„Očekáváme, že rtuť teploměru se bude pohybovat mezi –3 až 1 °C. Ovšem pozor, rána budou velmi chladná, až minus patnáct stupňů!“ varovala Honsová. Hory jsou nyní kompletně pod sněhem a další padá. Téměř všude tak platí třetí stupeň lavinového nebezpečí.

„Je možné, že vyhlásíme brzo vyšší stupeň pro oblast výskytu lavin. Už jsme museli uzavřít turistickou stezku přes Kotel, tedy z Dvoraček na Mísečky. Vyzývám běžkaře a pěší turisty, aby se tam vůbec nevydávali,“ varoval Pavel Jirsa, zástupce náčelníka Horské služby Krkonoše.

Na střechu musíte sami…

Sněhová nadílka a několik krátkých oblev za sebou dělá vrásky na čele majitelům domů, chat a chalup. Na střechách totiž leží masy sněhu v několika vrstvách a hrozí jeho sesutí, starší krovy navíc ohrožuje už sama váha bílých duchen. Lidé si ale odklízení musí zajistit sami, profesionální hasiči totiž neshazují sníh jen tak.

„Zasahujeme pouze na veřejných budovách, jako jsou školy, radnice nebo nádraží, a to v případě, že dochází k ohrožení života či majetku občanů. Na soukromých budovách nezasahujeme, na to nemáme prostředky a ani lidi,“ řekl Aha! mluvčí hasičů Ústeckého kraje Lukáš Marvan.

„Je to na majitelích domů, aby si zajistili firmu, která sníh se střechy shodí, každý je totiž povinen se o svůj majetek postarat,“ dodal Marvan.

Na kolik mě to vyjde?

Pokud si na střechu netroufnete sami, můžete si na shazování sněhu objednat specializovanou firmu. Takové jsou orientační ceny…

Rodinný dům, šikmá střecha, horolezecké vybavení: 1000 až 5000 Kč

Rodinný dům, rovná střecha, bez horolezeckého vybavení: 1000 až 2500 Kč

Bytový dům, šikmá střecha, horolezecké vybavení: 2500 až 10 000 Kč

Bytový dům, rovná střecha, bez horolezeckého vybavení: 2000 až 8000 Kč

Tipy pro odklízení sněhu ze střech

• Odstraňujte sníh průběžně, rovnoměrně, nenahrnujte ho na jedno místo.

• Ze sedlových střech odstraňujte sníh symetricky z obou střešních ploch, nejlépe současně.

• Ve stavební dokumentaci jednotlivých objektů je uvedeno, kolik centimetrů prachového a těžkého sněhu může na konkrétní střeše maximálně ležet.

• Dávejte pozor, kam sníh hrnete, abyste někoho dole nezasypali.

• Stejně jako sníh jsou nebezpečné sněhové převisy, ty mohou urvat okapy, nebo dokonce ulomit kus střechy.

• Většina firem, které vám shodí sníh se střechy, inzeruje na internetu. V tištěné inzerci hledejte výškové práce.



Autor:  ajd

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.