Senátní volby: Drtivé vítězství ODS! Klaus prezidentem až do roku 2013? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Senátní volby: Drtivé vítězství ODS! Klaus prezidentem až do roku 2013?

Šéf vítězné ODS Mirek Topolánek
Šéf vítězné ODS Mirek Topolánek

PRAHA – ODS má většinu v Senátu a spolu s ČSSD ústavní většinu v obou komorách parlamentu! Tak dopadlo včerejší druhé kolo senátních voleb, kterého se zúčastnilo necelých 21 % voličů.


● Společně s ČSSD má ODS ústavní většinu
● Novým senátorem je i herec Tomáš Töpfer
● Klaus prezidentem až do roku 2013?

ODS z 27 obvodů získala 14 senátorských křesel, ČSSD 6, lidovci 4, nezávislí jedno a malé strany dvě křesla. Novým senátorem se stal i herec Tomáš Töpfer. Výsledek voleb je dobrou zprávou i pro Václava Klause, má teď obrovskou šanci obhájit v roce 2008 funkci prezidenta a zůstat na Hradě až do roku 2013!

Kliknutím zvětšeteNejvětší radost zavládla v táboře ODS. „Je to fantastický úspěch,“ radoval se šéf ODS Mirek Topolánek. „Jsem spokojený. ČSSD si polepšila o pět mandátů, což je dobré,“ řekl předseda ČSSD Jiří Paroubek.
Topolánek se ostře ohradil proti spekulacím, že spolu s ČSSD vytvoří v Senátu velkou koalici, která by oběma stranám umožnila prosazovat ústavní změny, a teoreticky tak zlikvidovat menší strany. „Takové úvahy mě urážejí,“ řekl Topolánek. Pro ODS je ale důležité, že mají 41 senátorů z 81. Mají tak v Senátu nadpoloviční většinu, která jim umožňuje vracet Sněmovně zákony.

Radovat se může i prezident Václav Klaus. Úspěch ODS zvýšil jeho šanci na obhájení funkce v prezidentských volbách v roce 2008. V případném třetím kole prezidentské volby se totiž hlasy poslanců i senátorů sčítají – ODS pak stačí, aby se spojila třeba s lidovci, a Klaus bude zvolen na dalších pět let...

Většina ODS v Senátu
✔ Může Sněmovně vracet zákony.
✔ Může společně s KDU-ČSL ovládnout v roce 2008 volby prezidenta.

Ústavní většina ODS + ČSSD
✔ Pokud má některá strana (nebo více stran) v Senátu nebo Sněmovně alespoň tři pětiny hlasů, znamená to ústavní většinu.
✔ Teď má ústavní většinu v Senátu ODS s ČSSD (53 hlasů), ale i ODS s lidovci (51).
✔ Jen s ČSSD má ale ODS ústavní většinu i ve Sněmovně, která je pro prosazování ústavních zákonů rozhodující.
✔ ODS s ČSSD tak spolu mohou měnit Ústavu – např. volební zákon. Ad absurdum – klidně by mohli zrušit republiku a vyhlásit České království...

Senátní nej, nej...Kliknutím zvětšete

NEJTĚSNĚJŠÍM výsledkem vyhrál Petr Pithart (KDU-ČSL) v Chrudimi. Janu Fischerovou (ODS) porazil o pouhých 24 hlasů. Pokud by oba dosáhli stejného výsledku, rozhodl by o vítězi los počítačem.
NEJVĚTŠÍM rozdílem hlasů zvítězil Tomáš Töpfer (ODS) v Praze 4. Hlasovalo pro něho o 11 792 lidí víc než pro Richarda Hindlse (ČSSD).
NEJMÉNĚ hlasů (7368) stačilo ke zvolení Pavlu Čáslavovi (ODS), který v Sokolově zvítězil nad Josefem Novotným (ČSSD).
NEJVÍCE procent hlasů (73,38) získal nezávislý kandidát Petr Skála v Chomutově. V absolutním počtu dostal 14 331 hlasů, o 9 133 více než kandidátka ODS Ivana Řápková.

Co také po volbách zaznělo...

● „Ukazuje se, že ODS ty senátní volby umí dělat, ale to jsme věděli.“ Jiří Paroubek, předseda ČSSD o fenomenálním úspěchu ODS.
● „Počítal jsem, že mě Jana předběhne. Je mladší a má lepší dech.“ Petr Pithart (KDU-ČSL) o svém těsném vítězství nad Janou Fischerovou (ODS) o pouhých 24 hlasů.
● „Ten nezávislý kandidát v obvodě Chomutov by překonal úplně všechny, i kdybychom tam postavili kandidáta typu Alberta Einsteina v politice.“ Jiří Paroubek omlouval neúspěch ČSSD v Chomutově, a ocenil tak senátora Petra Skálu.Kliknutím zvětšete
● „Jsem abstinent, navíc jsme pořád ještě ve volbách.“ Vysvětlil Otakar Veřovský (ČSSD), proč nezapíjí své vítězství na Ostravsku.
● „Cením si toho vynikajícího výsledku v obvodě Sokolov, byť to byla prohra.“ Jiří Paroubek, předseda ČSSD.
● „Bylo málo času. Kdo nebyl volit v prvním kole, neví, kde má volit v kole druhém. Pro vyšší účast by také bylo lepší dávat lidem hlasovací lístky do schránek.“ Jiří Paroubek o nízké účasti voličů.


Autor: (tk)
Foto Aha!: Josef Mašek, Martin Přibyl, ČTK

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.