Změna času! V noci na neděli si posuňte hodiny! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Změna času! V noci na neděli si posuňte hodiny!

PRAHA – A je to tu zase! V noci ze soboty na neděli si ve tři hodiny ráno přeřídíme čas o 60 minut nazpět. Do Česka přichází zimní čas. Již po sedmadvacáté. Co to pro nás znamená?


Co všechno se může stát?

Že si přispíme o hodinu víc! Aha! pro vás zjistilo, kde a jak probíhá změna času ve světě.

O změně času, kterou zažíváme každoročně hned dvakrát, koluje mnoho mýtů a nesprávných informací. Nebyl to císař František Josef I., kdo údajně díky zálibě v časném ranním vstávání zavedl ve své říši letní čas. Důvod byl jiný. Totiž získat pro pracovní den více slunečního světla a ušetřit tak elektrickou energii potřebnou pro svícení. Proto se úplně první změna času konala už na začátku první světové války. Tato úspora energie však byla, a i dnes stále je, téměř nulová. U nás se změna času pravidelně opakuje od roku 1979. Poslední úpravy proběhly v roce 1996. Tehdy byl začátek zimního času rozhodnutím vlády ČR přesunut z konce září na konec října.

USA

V šedesátých letech se jednomu americkému mladíkovi podařilo kuriózním způsobem vyhnout službě ve válce ve Vietnamu. Narodil se totiž těsně po půlnoci v oné přechodové hodině, kdy se měnil čas. Jeho argument, že se tím pádem narodil v předchozím dni, byl uznán opodstatněným, a mladík rukovat nemusel.

Německo

Jedněmi z prvních obětí, které postihl zmatek během změny času, byli v dubnu roku 1916 návštěvníci berlínské Opery. Ve 23 hodin se čas přesouval na půlnoc. Po přidání hodiny tak získaly všechny vlaky hodinové zpoždění. Okamžitě se proto vydaly na cestu. Po skončení operního představení se jeho návštěvníci vydali na nádraží. Svůj spoj však již stihnout nemohli.

Evropa

V celé Evropě se čas mění ve stejný okamžik. Jelikož se ale Evropa rozprostírá na čtyřech časových pásmech, bude tento »stejný okamžik« v mnoha státech Evropy úplně jiný. Jedinou zemí, kde se čas neposunuje, je Island. To kvůli tomu, že je zde půl roku den a půl roku noc.

Čína

V Číně se experimentovalo s letním časem jen mezi lety 1986 a 1990. Vzhledem k velikosti státu a velkému množství časových pásem, která procházejí Čínou, bylo od používání letního času upuštěno. Je zajímavé, že většímu Rusku tento fakt nevadí.

Japonsko

Japonsko je jedinou průmyslově rozvinutou zemí, která nepoužívá letní a zimní čas. Po druhé světové válce ho zde sice na pár let zavedli Američané, ale byl zrušen brzy po jejich odchodu.

Rovníkové země

Země ležící na rovníku svůj čas měnit nemusí. Jejich dny i noci jsou totiž téměř stejně dlouhé.

Arizona

Jediným státem USA, který nikdy nemění svůj čas, je Arizona. Sami místní obyvatelé k tomu říkají: „My zkrátka v Arizoně nepotřebuje hodinu slunce navíc.“

Antarktida

Na tomto polárním kontinentě je půl roku den a půl roku noc. Upravovat zde čas je proto zbytečné. Přesto se na mnoha polárních stanicích změna zimního a letního času opakuje i zde. To proto, aby se hodinky polárníků shodovaly s časem jejich kolegů ze zásobovacích lodí.

Izrael

V září roku 1999 připravovala malá teroristická skupina bombový útok na Izrael. Ten den se ale v Izraeli měnil čas. Teroristé propašovali bombu do státu, ale neuvědomili si, že se změnou času musí upravit i časovací zařízení nálože. Výbušnina proto explodovala o hodinu dříve a zabila tři teroristy namísto plánovaných obětí – cestujících dvou ranních autobusů.

Austrálie

V některých provinciích Austrálie se letní čas používá, v jiných nikoli. Svůj podíl na tom možná mají i pouliční výtržnosti, které v den přechodu na letní čas (kdy se jedna hodina ubírá) způsobili návštěvníci některých barů. Štamgastům se nelíbilo, že jejich bar, který se běžně zavírá ve dvě hodiny ráno, byl ten den zavřen již v jednu po půlnoci.

Více informací a podrobnou mapku naleznete v tištěném Aha!


Autor: Lukáš Berndt

 

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.