Deník Aha! pomohl: Popálená Sára (7) bude mít ošetřovatelku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Deník Aha! pomohl: Popálená Sára (7) bude mít ošetřovatelku!

Takto vypadala Sára před osudným úrazem. Její současnou podobu si rodiče zveřejnit nepřejí. Má rudé vystouplé jizvy slité do obrovských ploch na obou tvářích, na krku, ramenou, zádech, zadečku i rukou.
Takto vypadala Sára před osudným úrazem. Její současnou podobu si rodiče zveřejnit nepřejí. Má rudé vystouplé jizvy slité do obrovských ploch na obou tvářích, na krku, ramenou, zádech, zadečku i rukou.  (pro Aha! – Michal Zach)

PRAHA – Náš včerejší článek o osudu Sáry Zachové (7), která před rokem a půl málem uhořela v mateřské školce a od té doby musí každý den absolvovat několikahodinové léčebné procedury, vyvolal bouřlivou odezvu. Sára se tak snad konečně dočká pomoci úřadů.

Na Sáře se loni v dubnu při oslavě čarodějnic v mateřské školce vinou učitelek, které do třídy plné malých dětí položily hořící svíčky, vzňal kostým. Utrpěla popáleniny 2. a 3. stupně na čtvrtině těla, prodělala několik transplantací kůže a do konce života bude mít následky. Rodičům se za to dodnes nikdo ze školky ani neomluvil.

„Když jsem četl váš článek, nevěřil jsem svým očím. Netušil jsem, že něco takového je vůbec možné. Sám mám malé děti, které strávily dva roky po nemocnicích, a umím si představit, jakým peklem Sárčini rodiče prošli,“ řekl pražský politik Jiří Janeček (ODS), který se okamžitě sešel s manželi Zachovými.

Problematiku zdravotně handicapovaných lidí Janeček důvěrně zná – jsou členy jeho vlastní rodiny a navíc se této oblasti věnuje dlouhodobě. „Šokovalo mě, když jsem zjistil, že Sárčiným rodičům vůbec nikdo neřekl, na co vlastně mají právo. Všichni od nich dali ruce pryč a nechali je jejich osudu. I proto jsem se rozhodl vzít si nad Sárkou osobně jakýsi patronát,“ dodal místopředseda pražské ODS.

„Až teď jsme se dozvěděli, co nám všechno měli na radnici Prahy 8 říct a na co máme nárok. Mám pocit, jako bychom žili v jiném světě. Když se to Sáře stalo, neměli jsme kromě péče o ni čas ani sílu na nic jiného, a rozhodně jsme se také nechtěli nikoho doprošovat,“ podotkla maminka Michaela Zachová.

V mateřských školkách by se i díky tomuto případu měly zpřísnit bezpečnostní zásady. „Vnímám snahu co nejdříve tento případ zamést pod koberec. Sára málem zemřela, uběhl rok a půl, a ve školkách se nic nezměnilo,“ dodal Jiří Janeček.

20.10.2006

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.