Chutě Čechů: Máme radši rohlíky než chléb! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Chutě Čechů: Máme radši rohlíky než chléb!

„V naší rodině si nedovedeme představit den bez chleba, pan prezident je chlebista,“ prozradila první dáma Livia Klausová.
„V naší rodině si nedovedeme představit den bez chleba, pan prezident je chlebista,“ prozradila první dáma Livia Klausová. (Aha! – Martin Pekárek)

Kdepak, dnešního Čecha už chlebem a solí neuctíte. Chléb už nám totiž nejede... Ze statistik vyplývá, že ho sníme téměř o 8 kg méně než před 20 lety! Raději se zakousneme do rohlíku či bagety...

Velmi často dáváme navíc přednost pečivu z dovozu, které k nám přicestovalo zmražené a na prodejnách bylo jen dopečeno. „Je pravdou, že je lákavé, krásně voní. Ze zdravotního hlediska je vhodnější chléb, nejlépe s vyšším podílem žitné mouky,“ konstatuje nutriční terapeutka Jaroslava Komárková.

Příkladem by Čechům mohl jít prezidentský pár, který krajíce z voňavých pecnů jednoznačně preferuje. „V naší rodině si nedovedeme představit den bez chleba, pan prezident je chlebista,“ prozradila první dáma Livia Klausová.

Rekordní bochník

Pekaři z pekárny Adélka z Pelhřimova včera upekli rekordní pecen. Vážil 18 kg (o 2,1 kg víc než dosavadní český rekord), v průměru měl 69 cm a v peci si pobyl 4 hodiny. Jejich výtvor se zájmem obdivovala i Livia Klausová.

Při dietě je lepší

Vyškrtnout z jídelníčku chleba je chyba. Na rozdíl od rohlíku a dalšího bílého pečiva obsahuje méně energie, více zdraví prospěšné vlákniny, vitaminů a naopak méně tuku.

Přečtěte si
opportunity
15. 10. 2011 • 08:43

Tak to je pravda. U rohlíku je ta výhoda, že si koupím jenom jeden = jednu porci. Ale není nad dobrý chleba.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.