Chutě Čechů: Máme radši rohlíky než chléb!
Kdepak, dnešního Čecha už chlebem a solí neuctíte. Chléb už nám totiž nejede... Ze statistik vyplývá, že ho sníme téměř o 8 kg méně než před 20 lety! Raději se zakousneme do rohlíku či bagety...
Velmi často dáváme navíc přednost pečivu z dovozu, které k nám přicestovalo zmražené a na prodejnách bylo jen dopečeno. „Je pravdou, že je lákavé, krásně voní. Ze zdravotního hlediska je vhodnější chléb, nejlépe s vyšším podílem žitné mouky,“ konstatuje nutriční terapeutka Jaroslava Komárková.
Příkladem by Čechům mohl jít prezidentský pár, který krajíce z voňavých pecnů jednoznačně preferuje. „V naší rodině si nedovedeme představit den bez chleba, pan prezident je chlebista,“ prozradila první dáma Livia Klausová.
Rekordní bochník
Pekaři z pekárny Adélka z Pelhřimova včera upekli rekordní pecen. Vážil 18 kg (o 2,1 kg víc než dosavadní český rekord), v průměru měl 69 cm a v peci si pobyl 4 hodiny. Jejich výtvor se zájmem obdivovala i Livia Klausová.
Při dietě je lepší
Vyškrtnout z jídelníčku chleba je chyba. Na rozdíl od rohlíku a dalšího bílého pečiva obsahuje méně energie, více zdraví prospěšné vlákniny, vitaminů a naopak méně tuku.